TASUTA TRANSPORT PAKIAUTOMAATI

alates 20 € tellimusest!

Poodi

Looduslikud munavärvid köögikapist: samm-sammult juhend

Lihavõtted on Eestis imeline aeg, mil loodus ärkab ja meie kodud täituvad rõõmsate värvidega. Üks armastatumaid traditsioone on munade värvimine ja Tervixi pere katsetas ära nn looduslikud munavärvid. Eesti kodude köögis leidub rohkelt naturaalseid materjale nagu sibulakoored, punane kapsas, roheline tee, peet, mustikad ja astelpajupulber, mis kõik sobivad suurepäraselt tervise- ja keskkonnasõbralikuks munavärvimiseks. Meilegi üllatuseks sai nii tõeliselt erksad ja erilised pühadelaua kaunistused :) Jagame samm-sammult juhiseid, kuidas kasutada ära kodus leiduvad looduslikud munavärvid (ja kuidas hiljem koksitud munadest saada suurepärased täidetud munad)! Miks eelistada looduslikke värve? Looduslikud munavärvid on mitmete eelistega. Esiteks, nii on ohutum nii värvijale kui ka hiljem muna sööjale, kuna vältida saab kahjulike (keemiliste) ainete kasutamist. Teiseks, see on suurepärane viis taaskasutada köögijääke, nagu sibulakoored ja peedijäägid. Kolmandaks, looduslike värvidega värvitud munad on oma unikaalsete toonidega tõelised pilgupüüdjad: Munade värvimise ettevalmistus Enne alustamist veendu, et sul on olemas kõik vajalikud materjalid. Vajad valgeid mune, potti, (õuna)äädikat ja valitud looduslikke värvaineid. Valgete munade kasutamine aitab värvidel paremini esile tulla. Äädikas aga aitab värvil paremini kinnituda – Tervixi valikus olev koduaia õunaäädikas (leiad selle SIIT) sobib selleks suurepäraselt. 1. samm: Munade keetmine Keeda munad soolases vees. Sool aitab vältida munade pragunemist keetmise ajal. Keeda mune vähemalt 10 minutit, et tagada nende korralik küpsus. 2. samm: Värvilahuste valmistamine Iga värvaine jaoks valmista eraldi värvilahus. Selleks vajad umbes 2-4 tassi vett, 1-2 supilusikatäit (õuna)äädikat (see aitab värvi munale kinnitada) ja värvainet. Meie katsetasime selliseid looduslikke värvaineid: Sibulakoored Sibulakoored annavad munadele kauni kuldse, oranži või lausa punase tooni. Üks variant on teha nii, nagu traditsiooniliselt Eesti köökides tehakse – kohe asetada sibulakoored munade ümber ning mässida riidetükki ja kinnitada niidiga (siis ära allpool kolmandat sammu tee). Teine variant on koguda piisavalt pruune või punaseid sibulakoori, et katta suure poti põhi. Lisada vesi ja keeta 15-20 minutit. Kurna ja jahtunud veele lisa 1-2 spl õunaäädikat. Paprikapulber Paprikapulber annab munadele kerge hallikasoranži värvi. Meile meeldis selle tagasihoidlik omapärane tulemus, ent kindlasti ei tule nii erksad munad, kui paprikast loota võiks. Sega 2 supilusikatäit paprikapulbrit 2 tassi veega ja keeda segu 10-15 minutit. Jahtunud veele lisa 1-2 spl õunaäädikat. Punane kapsas Punane kapsas loob imelisi siniseid toone heledast tumedani. Tükelda pool punast kapsast, lisa see 4 tassi veega potti ja keeda 20-30 minutit. Kurna ja jahtunud veele lisa 1-2 spl õunaäädikat. Roheline tee Roheline tee annab munadele kollase või õrna rohelise tooni. Kasuta 4 rohelist teekotti 2 tassis vees ja keeda 10-15 minutit. Kurna ja jahtunud veele lisa 1-2 spl õunaäädikat. (Intensiivse rohelise tooni saad, kui kasutad värvimiseks esmalt rohelise tee värvilahust ja siis punase kapsa oma – aga ära lahuseid omavahel kokku sega!). Peet Peet annab munadele kauni roosa või punase tooni. Tükelda 2 peeti või kasuta peedikoori, lisa 4 tassi vett ja keeda 15-20 minutit. Kurna ja jahtunud veele lisa 1-2 spl õunaäädikat. Mustikad Mustikad loovad sügavaid siniseid ja lillasid toone. Kasuta 2 tassi mustikaid 2 tassi vee kohta ja keeda 10-15 minutit. Kurna ja jahtunud veele lisa 1-2 spl õunaäädikat. Astelpajupulber Astelpajupulber annab kollakasoranži tooni, intensiivsus sõltub pulbrist. Sega 2 supilusikatäit…

Mahebroiler astelpajusinepi marinaadis

BROILER ASTELPAJUSINEPI MARINAADIS Talvel seisavad kõigi grillid kurvalt keldris või aianurgas ning ootavad ilusaid ilmasid, et saaksid meie toiduvalmistamise teekonnal osaleda. Eesti suvi on lühike, kuid tubli ning praegu on just õige aeg oma grillidele tööd anda. Poelettidelt leiab sel ajal küll mugavalt igasuguseid tooteid, mida küpsetada, kuid on ju ikka nii, et “ise tehtud – hästi tehtud”. Kehtib see ju ka justnimelt köögis toimetamise puhul. Memme moos on ikka kõige maitsvam :) Ise valmistatud söök maitseb (eriti õues süües) kohe eriliselt hästi ning, kui sööjad mõnust mõmisevad, siis saab kokk veel ühe saavutuselamuse võrra rikkamaks. Töötasime teie jaoks välja ühe mõnusa retsepti, mida südasuvistel pühadel katsetada. Kikerikii* mahebroileri kints 400g Sibul 120 g Sool 15 g või maitse järgi Keefir 220 ml Tervixi astelpajusinep 1 purk Pipar 5 g või maitse järgi Tervixi kuusesiirup Valmistamine: Eemalda liha seest kondid** ning lõika broiler neljaks võrdseks tükiks. Haki sibul ning lisa sellele keefir, astelpajusinep, sool ja pipar. Aseta liha neljaks tunniks marinaadi. Grilli broilerit sütel seni, kuni see on juba peaaegu valmis. Umbes 5 minutit enne liha grillilt eemaldamist pintselda see üle kuusesiirupiga, et anda valminud hõrgutisele viimane lihv – mõrkjas-magus glasuur. Kõrvale valmista näiteks värsketest koduaia tomatitest salsa. Selleks haki väikesteks kuubikuteks punane sibul ja tomat. Lisa väiksed kapparid, sorts kvaliteetset oliiviõli, basiilik ning maitse järgi soola-pipart. Maitseb imehea!   **Eemaldatud konte saad kasutada kosutava puljongi valmistamiseks. Kas teadsid, et kanapuljong on rahvameditsiinis tuntud külmetushaigustega võitleja? Usuti, et kanapuljong tugevdab tõhusalt kurnatud organismi. *Äntu Mõisa Kikerikii on 2021. aastast esimene, kes pakub Eestimaist mahe broileriliha. Nende lindudel on võimalik muhedalt oma päevi veeta. Nad söövad parimat mahedalt ise kasvatatud sööki ning naudivad Pandivere kõrgustiku vaateid. Õnnelikud on nad kindla peale! Kikerikii mahebroileri liha leiad hästivarustatud poodidest ning nende kodulehelt. Tervixi kuusesiirupi ning astelpajusinepi leiad kõige parema hinnaga ikka meie kodulehelt.

Täidetud munad astelpajusinepiga

Kevadpühade rõõmsa munade värvimis- ja koksimistuhinaga kaasneb tavaliselt peamurdmine, et kõik need keedetud munad mõnusate retseptidega kasutatud saaksid.  Täidetud munad on siis üks esimesi asju, mis pähe tuleb – klassika, mis kaunistab nii peolauda kui sobib oma lihtsusega ka argiõhtusse. Kui on mitu päeva juba mune tarbitud, siis kuidas neist midagi põnevat välja võluda? Meil valmisid sellest inspireerituna* mahlased ja kergelt marjased-vürtsised täidetud munad !   Täidetud munad astelpajusinepiga: 6 keedetud muna 50 g toasooja võid 1.5 sl majoneesi 1-2 tl Tervixi astelpajusinepit soola-pipart Kaunistuseks valisime seekord koriandri ja kalamarja. Aga kindlasti sobivad hästi näiteks ka till ja paprika.   Valmistamine: Koori keedetud munad, lõika pikuti pooleks ja eemalda lusikaga munakollased. Lisa munakollastele toasoe või ning purusta-sega kahvliga ühtlaseks massiks. Lisa majonees ja Tervixi astelpajusinep. Sega hoolikalt. (Me lisasime esmalt ühe lusika sinepit, siis teise ja tegelikult veel pool kolmandastki – kuna sinep on meil krehvtine, siis soovitame vähehaaval lisades katsetada, kui palju just Sulle meeldib!) Soovi korral maitsesta veel soola-pipraga ning täida seejärel munavalged – kasutada võid selleks lusikat või tordipritsi. Kaunista meelepärasega ja naudi! *Tegelikult aitas meie inspiratsiooni realiseerida ka see nami-nami retsept, kuna täidetud munad olid meil katsetamisel esmakordselt :)

Linaseemnepulbriga vastlakuklid

Värskes õhus liikumine teeb head meie kehale ja vaimule. Vaimule teeb aga heameelt veel teadmine, et peale mäest üles-alla jooksmist võib sel päeval endale ka ühe maitsva suutäie lubada. Tänapäeval on muidugi väga mugav minna poodi ning sealt sadade samasuguste vahel valides endale meelepärane vastlakukkel ostukorvi asetada. Kuid miks mitte võtta ise nende tegemine ette ning proovida, kuidas see maitsta võiks. Jagame Teiega pagari poolt välja töötatud eriti pehmete, tervislike ning maitsvate vastlakuklite retsepti.   Kogus: 5-6 tükki Pärmitainas: 25g presspärmi 50g pruuni suhkrut 120g vett 300g täistera nisujahu 2spl Tervixi linaseemnepulbrit  45g rapsiõli 0,25 tl soola   Täidis:  350ml vahukoort suhkrut lisa oma maitse järgi 0,5tl vaniljet 1 purk Tervixi astelpajumarmelaadi   Vastlakuklite valmistamiseks võta alustuseks suur kauss ning kaalu sinna suhkur ja pärm. Hõõru pärm ja suhkur omavahel vedelaks. Lisa käesoe vesi ja sega ühtlaseks. Sega kokku kuivained – jahu, linaseemnepulber, sool ning lisa koos õliga segule. Sõtku tainas ühtlaseks. Lase taignapallil soojas kohas umbes 45 minutit puhata. Vormi taignast 80-grammised kuklid – selleks hoia taignatükki kahe käe vahel ja veereta kuklit kergete ringjate liigutustega peopesas, kuni kõik ebaühtlased kohad on siledad. Paiguta kuklid plaadile, aga arvesta, et kuklid paisuvad. Pritsi kuklid veega üle, kasuta selleks kätt või pritsipudelit. Kergita kukleid umbes tund aega soojas kohas.  Soojenda ahi 200-kraadini ning küpseta kukleid 8-10 minutit, kuni nad on muutunud pealt kergelt pruuniks. Võta kuklid ahjust ning piserda veelkord veega üle. Pane kuklite peale puhas köögirätik ja lase neil jahtuda. Jahtunud kuklitel lõika mütsid ära ja võta ka pisut sisu välja, et marmelaadil oleks ruumi. Täida kuklid astelpajumarmelaadiga.  Vahukoore jaoks vahusta koor koos suhkrutega tugevaks vahuks, kui soovid, siis võid lisada ka veidi kama või astelpajupulbrit. Tõsta vahukoor kuklitele kas lusikaga või kui on, siis pritsikotiga. Vahukoore peale aseta mütsike. Kõige peale võid raputada veidi tuhksuhkrut, kuid suurepäraselt sobib ka kuivatatud marjapuru.  Soovime Teile head katsetamist ning pikka liugu!

Kalkunifilee kuusesiirupi marinaadis

KALKUNIFILEE KUUSESIIRUPI MARINAADIS 600 g kalkunifileed 1 purk kuusesiirupit 1 punane tšillipiprakaun 1 tl karripulbrit soola 1 terve sidrun veidi õli kaunistuseks maitserohelist Haki tšillipipar ja sidrun hästi peeneks. Sega pipra ja sidruni hulka kuusevõrsesiirup ning lisa karrit. Pane soolaga maitsestatud kalkunifilee suuremasse kaussi ja vala peale eelnevalt valmistatud marinaad. Tõsta u 2 tunniks külmikusse marineerima. Küpseta marineeritud fileed õliga määritud plaadil 175 C juures pool tundi. Serveeri värske salati ja ahjukartulitega.

Sõrnikud astelpajupulbriga

SÕRNIKUD ASTELPAJUPULBRIGA 250 g. kohupiima 60 g. täisterajahu 2 muna 2 sl. Astelpajupulbrit ¼ tl küpsetuspulbrit vanillisuhkrut Sega komponendid paksuks taignaks (kui on aega, tõsta pooleks kuni kolmeks tunniks külmkappi – siis on tainast lihtsam käsitleda). Vormi 1cm paksused pätsikesed** ja küpseta ahjus või prae 3-5 minutit pannil keskmisel kuumusel vähese õliga. Pannil esmalt paar minutit ühelt, siis teiselt poolt.   Serveerimissoovitus: Söö hapukoorega ja/või Tervixi astelpajumarmelaadiga. Hapukoore-marmelaadi segus harmoneeruvad mõnusalt magus ja hapu marmelaad ning kreemine hapukoor.   Kui teil on ka oma sõrnikute valmistamise nippe, siis jagage meiega neid kommentaariumis :)   **paksemad sõrnikud ei pruugi pannil korralikult läbi küpseda. Kui nii peaks juhtuma, siis soovitame neid veel ahjus küpsetada.  

Kokk soovitab

VAATA SIIT – Leivakreemitort astelpajumarmelaadi ja –siirupiga LAMBAKARREE KUUSEVÕRSESIIUPIGA 700g lambakarreed 3 spl sojakastet 1 tl ürdisoola 200 g punast veini 200g ploomimahla 5 spl Tervixi kuusevõrse siirupit rosmariini ja tüümiani soola-pipart Juurde serveerida: Kõrvitsarisotto 200g risotto riisi 2 shalottsibulat 2 küüslauguküünt 100g marineeritud kõrvitsat 2 dl valget veini 200g köögiviljapuljongit 150g sojamajoneesi 130g sojakodujuustu 1 spl balsamicot soola-pipart Sega kõik komponendid ja vala lihale, lase veidi tõmmata ning küpseta karree küpseks. Ahjust välja võttes vala või kanna pintsliga peale Tervixi kuusevõrsesiirupit. Risotto valmistamiseks kuumuta või ja küpseta selles hakitud sibul ning küüslauk. Lisa riis ja hauta veidi. Siis lisa kõrvits, valge vein ning pool puljongist, hauta ja maitsesta. Lõpuks lisa sojamajonees ja sojakodujuust. IDUSALAT ASTELPAJUSIIRUPIGA Astelpajusiirup sisaldab astelpajumarja mahla ja suhkrut. Idusalat 3 erinevat sorti idusid 3 spl Tervixi astelpaljusiirupit 1 spl oliivõli 1 tl sidrunimahla tilli-peterselli FORELLIFILEE VÕILILLESIIRUPI-KOOREKASTMES Võilillesiirup sisaldab võililleõieekstrakti ja suhkrusiirupit. 4 le 400 g forellifileed 100 g viilutatud suitsupeekonit soola ja musta pipart poolik sidrun 2 dl vahukoort 3 sl Tervixi võilillesiirupit Maitsesta kala soola ja musta pipraga. Pigista peale sidrunimahla. Keera kalafileede ümber peekoniviilud. Kastme jaoks sega omavahel koor, siirup, sool ja pipar. Vala kaste kalale ning küpseta 200- kraadises ahjus 20 minutit. Serveeri keedetud kartulitega.

Sulge
Logi sisse
Sulge
Ostukorv (0)

Ostukorvis ei ole tooteid. Ostukorvis ei ole tooteid.






0