TASUTA TRANSPORT PAKIAUTOMAATI

Alates 20€ tellimusest

Poodi

Seedimine – tervise alustala

Kui haarad tükikese oma lemmiktoidust, ei mõtle sa ilmselt keerulisele protsessile, mis sinu kehas kohe pihta hakkab. Kindlasti oled kogenud kõhupuhitust ning seedeprobleeme peale sünnipäeva- või jõululauast tõusmist.  Seedimine on keerukas protsess, mis saab alguse, kui toit suu limaskestaga kokku puutub ning lõpeb teatavasti väljutamisega. Seedimise mõistmine on arusaamine sellest, kuidas iga amps, mida tarbid, su keha mõjutab ning kuidas sina saad selle teekonna enda keha jaoks kergemaks muuta.  Sellest postitusest saad teada, millised tooted võiksid olla head sõbrad sinu soolestikule ning seedimisele.  Seedimise algtõed Seedimine on protsess söödava toidu lagundamiseks, et toidust saadavaid toitained omastada ning keha energiaga varustada.  Ainevahetus on organismi elutegevuse aluseks. Inimese ainevahetus on äärmiselt keeruline – selles osaleb ligikaudu 30 000 valku, millest kuni 4000 on ensüümid. Seedekulgla on 5–10 m pikk ning on jaotatud järgmisteks osadeks: suuõõs ja neel söögitoru magu peensool (sh duodeenum ehk kaksteistsõrmiksool, jejunum, ileum ) jämesool (sh ussripik, käärsool, pärasool) Seedimises osalevad ka: kõhunääre ehk pankreas maks – maksas toodetavad sapphapped saadetakse sapipõie vahendusel seedekulglasse Kujutlege seedimist kui tehases olevat liini: toidu kokkupuude limaskestadega, toidu mehhaaniline purustamine hammastega, söögitoru läbimine, toidu töötlemine happelises maos, teekond läbi soolestiku (eri osades on ka erinev pH), kus toitained imenduvad ning jäätmete elimineerimine ehk väljutamine. Iga etapp on hädavajalik ja nõuab erinevaid ensüüme ja protsesse. Põnev, eks ole? Seedeprotsessis on oma osa ka meie nahal. Huvitav ning oluline on silmas pidada, et nahk on meie keha kõige suurem organ. Saunaleil taastab ja puhastab rakke, tagades keha noorusliku välimuse – leili toimel kaovad koos higiga kehast erinevad jääkained.  Soovitav on saunatada 1 või 2 korda nädalas, rohkema saunatamisega hakkame kurnama oma immuunsüsteemi. Miks seedimine on oluline Lisaks toidu töötlemisele mõjutab seedimine inimese üldist tervist. Halvasti toimiv seedesüsteem võib olla seotud probleemidega nagu alatoitumus, väsimus, puhitus ja immuunsüsteemi tasakaalutus. Veelgi enam, paljud uuringud näitavad, et soolestiku tervis mõjutab isegi vaimset heaolu.  Tänapäevateadusele tuginedes võib öelda, et väga paljud haigused ja enneaegne surm võivad olla tingitud valest toitumisest, ebapiisavast liikumisest tingitud südame-veresoonkonnahaigustest, ja ka toiduainete omavahelisest kokkusobimatusest.  Kõhukinnisust võivad soodustada mitmed tegurid, nagu näiteks stress, ravimid, endokriinhaigused (nt diabeet, kilpnäärmehaigused), vähene liikuvus, vähene veetarbimine jne.  Seedimise toetamine looduslike toodetega Nagu vana ütlus ütleb: “Sa oled see, mida sööd.” Veelgi olulisem on, kuidas sinu keha tuleb toime toidu seedimisega. Kuigi on hulgaliselt sünteetilisi tooteid ja ravimeid, mis lubavad paremat seedimist, usume me Tervixis, et looduslikud rahvameditsiini teadmised võivad pakkuda tihti paremaid lahendusi.  Eesti rikkalik loodus ja sügavalt juurdunud traditsioonid on andnud meile teadmiste kingituse – sellise, mis on põlvest põlve edasi antud. See iidne tarkus koos tänapäevase teadusega on rajanud tee Tervixi 100% looduslikele toodetele. LINASEEMNETE tervislikkus peitub nende biokeemilises koostises. Nad sisaldavad rikkalikult õli-, valgu- ja limaaineid. Eelkõige on nad tuntud oma suure linoolhappe, mis on omega-3 polüküllastamata rasvhape, sisalduse poolest. Seetõttu on linaseemned ning nendest pressitud õli pälvinud suurt tähelepanu tervislikku toitumist soovitavates kirjatöödes. Linaseemned sisaldavad ka valke ning külluslikult kiudaineid. Kiudained moodustavad seemne massist peaaegu neljandiku.  Kiudained Inimese organismi seedeensüümid ei ole võimelised kiudaineid lõhustama, kuid selleks on võimelised jämesooles elavad mikroorganismid. Seega on kiudained…

Kuidas tõhustada oma seedimist pühade ajal?

Pühadeaeg on kohe saabumas ja millal siis veel kui mitte jõuluajal veeta aega koos oma lähedastega. Loomulikult seostuvad need koosolemised sageli ka mõnusate jõulusöömaaegadega, kus nauditakse maitsvaid roogasid ja sageli sellega ka üle pingutatakse. Ei ole haruldane, kui jõulude ajal süüakse isegi 2-3 korda rohkem kui tavaliselt. Enamus meist ei kujutaks jõule ette ilma traditsiooniliste jõulutoitudeta, mis olles küll väga maitsvad, on samal ajal ka palju rammusamad, kui me tõenäoselt igapäevaselt sööme. Seetõttu peab meie seedesüsteem veidi kannatama ja tegema rohkem „tööd“ kui tavaliselt. Sellega kaasneb sageli liigne raskustunne kõhus, erinevad seedehäired, loidus. Seetõttu on tark veidi oma seedesüsteemi aidata, et tekkiv ebamugavustunne ei takistaks meil pühasid nautimast. Mõned lihtsad soovitused, kuidas toetada oma seedimist perioodil kui naudime rohkelt mõnusaid roogasid: Jälgi, et sinu toit sisaldaks piisaval hulgal kiudained (leidub täisteraviljades, puu- ja köögiviljades, kaunviljades). Need aitavad vältida kõhukinnisust, samas tekitades täiskõhutunnet ja aidates nii vältida ülesöömist. Joo piisavalt vett. See on eriti oluline suurema toidu- ja alkoholikoguse tarbimisel, aidates meil oma seedimist korras hoida. Liiguta ennast. Ei ole just vaja minna jõusaali (kuigi loomulikult võid sa sedagi teha, kui soovid), aga seedesüsteemi elavdamiseks ja liigse loiduse ning raskustunde vältimiseks tasub koos perega, peale suurt söömaaega, minna ja teha üks korralik jalutuskäik. Maga piisavalt. Jälgi, et sa saaksid ikka piisavalt magada, sest unepuudus aeglustab seedimist. Peale pikaleveninud õhtut oleks hea järgmine päev kauem magada, et keha saaks taastada oma energiavarud. Väldi gaseeritud jooke. Nende tarbimine koos rasvase toiduga võib tekitada sinu kõhus liigselt gaase. Seega püüa neid vältida või juua nii vähe kui võimalik. Süües näri oma toit korralikult läbi, sest sellega vabastad sa seedeensüüme, mis aitavad toidul paremini seeduda. Lisaks võimaldab toidu aeglane söömine sul toitu rohkem nautida ja tunnetada paremini saabuvat täiskõhutunnet. Naudi toimuvat 🙂 Liigne stress ja muretsemine ei mõju hästi meie tervisele üldiselt ega ka meie seedesüsteemile. Kui tunned, et isu mõnusate ja rammusate pühadetoitude järele on rahuldatud ning soov oleks midagi kergemat valmistada, siis võid proovida järgnevaid kiiresti valmivaid ja lihtsaid retsepte, et oma seedesüsteemi tööd ergutada: Värviline salat (1 ports): Tükelda ja lao kõik koostisained kihiti taldrikule, nii jääb tulemus ilus ja värviline: peotäis rohelist lehtsalatit või spinatit või Rooma salatit vm. peotäis kirsstomateid (eriti tore kui kasutad nii punaseid kui kollaseid) 1/3 pikast kurgist kõige peale 60g mozarella juustu (mina eelistan kasutada basiilikuga varianti) soovi korral võid lisada mõnd külmpressi õli (näiteks oliivi- või linaseemneõli) Õuna-kaerahelbeküpsised: 130 g. täistera kaerahelbeid 1 sl. täistera nisujahu (mina asendasin selle kaerajahuga) 2 suurt õuna (jämedalt riivitud) 1 sl. mahedamaitselist õli (mina kasutasin kookosõli) 1 tl. vaniljesuhkrut 75 g. väikeseid kivideta rosinaid 5 sl. hakitud mandleid 4 sl. kuuma vett Sega koostisained kokku ja lase 15 min. paisuda. Vormi pisikesed pätsikesed ja pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 200 kraadi juures ca. 15 minutit või kuni nad on pealt veidi pruunikamad. Roheline smuuti: 1 suur õun 1 banaan 1 keskmine lühike kurk (võib asendada suvikõrvitsaga) ½ sidruni või laimi mahla peotäis rohelisi lehtvilju (spinat, lehtpeet, Rooma salat vm.) peotäis piparmündi lehti soovi korral vett soovi korral veidi marju (maasikad, vaarikad, mustsõstrad vm.) Pane…

Rasvad meie tervise heaks

Rasvad meie toidus on mõnda aega olnud alahinnatud. Neid on peetud peasüüdlasteks paljudes meie tervisehädades ja moes on olnud madala rasvasisaldusega tooted. Samas, kui toidu rasvasisaldust vähendatakse, siis hea maitse taastamiseks lisatakse sinna rasva asemel midagi muud ja pahatihti on selleks näiteks suhkur. Õnneks on viimasel ajal hakatud üha rohkem rääkima, et asi pole mitte rasvades üldiselt, vaid selles, mis tüüpi rasvu me tarbime, kui palju ja mil viisil. Tasub ka teada, et rasva sisaldus toidus kiirendab küllastustunde ja söömisest saadava rahulolutunde teket. Seega me lõpetame söömise varem ja ei söö rohkem, kui me vajame. Siiski on olemas rasvu, mida tasuks vältida nii palju kui võimalik. Need on töödeldud, rafineeritud või osaliselt hüdrogeenitud taimeõlid, margariinid ning nendest valmistatud tooted, sest need on kehale kahjulikud sisaldades transrasvhappeid. Nende liigse hulgaga meie toidus seostatakse paljusid haiguseid ja ka suurenevat ülekaalu. Kuidas aga aru saada, et toode sisaldab neid eelpool nimetatud kahjulikke taimeõlisid? Sageli kui pakendile on märgitud „taimne rasv“, siis see seda just tähendabki kui just ei ole eraldi välja toodud, et tegemist on näiteks kookose- või palmirasvaga. Asendamatud rasvhapped: oomega-3 ja oomega-6-rasvhapped Head rasvhapped meie kehale on oomega-3, oomega-6, oomega-9-rasvhapped, seejuures neist esimesed kaks on meie kehale asendamatud ehk neid keha ise toota ei suuda ja peab saama toiduga. Kehale on need rasvad väga väärtuslikud, sest neid ei kasutata sugugi ainult energia tootmiseks või rasvavarude loomiseks. Asendamatuid rasvhappeid kasutavad meie aju, närvid, arterid, nahk, samuti tasakaalustavad need hormoone ja tõstavad immuunsust. Ka oomega-9-rasvhapet sisaldavad toidud on väga head tervislike rasvhapete allikad, mõjudes hästi südame-veresoonkonnale, vähendades rasvumise ja erinevate haiguste riski. Häid rasvhappeid on meie kehale vaja, et meie rakumembraanid oleksid terved. Rakumembraanide kahjustused ongi paljude haiguste tekkepõhjuseks. Lisaks suuremale haiguste tekkeriskile seostatakse häid rasvu ka meie vaimse tervisega ehk siis nende puudusel on suurem oht depressiooni, väsimuse, käitumis- ja mäluhäirete jne tekkeks. Siinkohal tasub mõelda meie laste ja noorte tervise peale, nn. friikartulite ja hamburgerite põlvkonnale, kus valitseb transrasvhapete üleküllus ja oomega-3-rasvhapete puudujääk! Nagu eelpool mainitud on oomega-3 ja oomega-6-rasvhapped meile asendamatud. Tänapäeva toitumises aga oomega-6 puudust peaaegu ei esine, pigem on nende osakaal meie toidus juba liiga suur ja nende tarbimist peaks piirama. Samas oomega-3 puudus on laialt levinud. Kahjuks soodustab oomega-6 rasvade ületarbimine meie kehas põletikulisi protsesse. Kusjuures oomega-3 rasvade piisava olemasolu korral tekivad aga hoopis põletikuvastased protsessid. Seega on väga oluline jälgida, et me saaks toiduga piisavalt just oomega-3-rasvhappeid. Oomega-3-rasvhapped meie toidus Peamisteks põhjusteks, miks meie toit ei sisalda enam piisavalt oomega-3-rasvhappeid, on ühest küljest meie toidu valik, teisest küljest aga see, et need kahjustuvad väga kergesti toidu töötlemisel, kuumutamisel, praadimisel. Meie toit aga ongi enamuses töödeldud. Nii näiteks kala praadimisel ja seemnete röstimisel hävineb suurem osa oomega-3-rasvhapetest. Seega tuleb rasvast kala tarbida pigem toorelt (soolatuna) või madalal kuumusel ahjus küpsetatult. Oomega-3 rohkeid õlisid (näiteks linaseemneõli) tuleb tarbida külmpressitult ja rafineerimata, need ei sobi kuumutamiseks ega praadimiseks. Säilitama peab neid kindlasti jahedas ja pimedas. Eelpool oli juttu, et tuleks vältida rafineeritud taimeõlide kasutamist, samas aga head oomega-3 õlid ei sobi kuumutamiseks – millised rasvad oleksid siis sobilikud toidu kuumutamiseks,…

Kuidas suurendada energiat?

Käes on sügis ja sel perioodil tekib meil sageli tunne, et jõudu ja energiat nagu ei jätkuks enam. Tunneme end pidevalt väsinuna ja vajame kiireid energiasööste šokolaadi või kohvi näol. Enne kui tõttame abi otsima arsti või apteekri käest, tasuks üle vaadata oma toidulaud. Kõige parem moodus suurendamaks oma energiat, on süüa toitaineterikast toitu ja hoida oma veresuhkur tasakaalus välistades toidud, mis kurnavad sinu keha varusid. Kehas energia tootmine sõltub palju sellest, mis tüüpi süsivesikuid me toiduga sööme. Süsivesikud meie toidus muudetakse kehas glükoosiks, mis kantakse keha rakkudesse, kus see ainevahetuse käigus muudetakse energiaks. Liigne glükoos muudetakse glükogeeniks (meie lühiajaline energia reserv, mis peamiselt salvestatakse maksas ja lihasrakkudes) või rasvaks (meie pikaajaline energia reserv). Kui sa peamiselt sööd süsivesikuid, mis vabastavad glükoosi liiga kiiresti (näiteks rafineeritud ja suhkrused toidud), siis on tagajärjeks kiire energia tõus (sest veresuhkur tõuseb kiiresti), aga kahjuks järgneb sellele kiirelt ka energia langus. Kui sa aga sööd süsivesikuterikast toitu, mis tõstab veresuhkru taset aeglaselt (näiteks täisteratooted, köögiviljad), siis tõuseb ka sinu energia tase aeglasemalt, olles stabiilsem ilma suurte üles – alla kõikumisteta. Seega on toitumine, mis lähtub oma veresuhkru taseme stabiilsena hoidmisest, tõenäoselt üks kõige tähtsam faktor, et säilitada stabiilset energia taset (ja seejuures ka stabiilset kaalu). Glükoosi tase sinu veres määrab suures osas sinu isu. Kui tase langeb, tunned sa ennast näljasena. Kui tase langeb liiga madalale võid sa lisaks tunda väsimust, ärrituvust, närvilisust, tähelepanu langust, peavalu jne. Paljudel inimestel on raskusi oma veresuhkru taseme stabiilsena hoidmisega ja kiired tõusud vahelduvad kiirete langustega. Selle tulemusena tekib loidus ja sageli ülekaalulisus. Samas kui suudad oma veresuhkru taset kontrollida, siis on tulemuseks püsiv energia ja normkaalus püsimine. Oma energia paremaks tasakaalustamiseks kasuta järgnevaid valikuid: VÄLDI: PAREM VALIK: toidukordade vahele jätmine söö 5 korda päevas (3 põhitoidukorda ja 2 vahepala) rafineeritud süsivesikud (sai, valge riis, makaronid, pizza jne) söö täisteraviljatooteid (pruun riis, tatar, rukkileib, täisterapasta) ja köögivilju suhkrurohked maiustused (saiakesed, koogid, kommid, karastusjoogid jne.) söö värskeid või kuivatatuid puuvilju ja marju süsivesikud eraldi toidukorrana (näiteks ainult makaronid või banaan) tasakaalusta süsivesikuid valguga (pruun riis koos kalaga, pähklid koos banaaniga jne.) ergutid (tee, kohv, šokolaad, energiajook jne.) joo piisavalt vett ja värskeid puuviljamahlasid (lahjenda mahla veega 50:50), söö idusid. Jälgides oma toitumist lähtuvalt veresuhkrut stabiilsena hoidvatest põhimõtetest suurendad tugevasti oma energiat. Lõpetuseks üks minu praeguseid lemmik smuutisid, mis kenasti sobib hommikuseks äratajaks või päevaseks lisaenergia andjaks: 1 suur õun koos koorega (hapukam on parem), 1 porgand, 1 banaan, ½ väiksemast peedist, 1-2 tl. chia seemneid (või muid seemneid), 1kl. või rohkem vett (sõltuvalt kui vedelat jooki soovid). Kõiki koostisaineid kasuta värskelt / keetmata. Kõigepealt tükelda õun ja banaan, seejärel koori peet ning porgand ja tükelda väikesteks tükkideks, lisa chia seemned ja vesi. Kõik koostisained pane blenderisse (blender võiks olla vähemalt 600W), blenderda ja seejärel naudi! NB! Kui sulle toore peedi maitse tundub liiga tugev ja harjumatu, siis pane seda alguses pigem vähem ja õuna pigem rohkem. Signe Arusoo Toitumisnõustaja www.facebook.com/elujoudtoidust

Alustame koostööd toitumisnõustaja Signe Arusooga

Tere Tervix OÜ lehe lugejad, Minu tee toitumisnõustajaks saamiseni on olnud käänuline, aga mulle endale väga huvipakkuv. Olles lõpetanud Tartu Ülikooli majandusteaduskonna, on elu viinud mind kokku erinevate inimeste ning ettevõtetega ja lõpuks Tervisekooli omandamaks teadmisi toitumisnõustaja kutseks. Hetkel viin läbi erinevaid loenguid ja töötubasid toitumise teemadel ja tegelen ka individuaalsete nõustamistega. Läbi kogu nende aastate on mind huvitanud kõige rohkem inimese enda olemus ja see, mis meid mõjutab. Meie mõtted, meie füüsiline aktiivsus, toit, mida me sööme, on nii otseses seoses meie tervise ja enesetundega, et seda ignoreerida on päris keeruline. Tohutu usk inimkeha võimekusse on viinud mind arusaamisele, et kui me vaid anname oma kehale võimaluse, saab ta hakkama väga paljuga, aidates meid püsida tervena ja rõõmsana. On olemas väga erinevaid teooriaid, kuidas toituda, millist dieeti pidada, aga samas ei ole ükski inimene sarnane teisele ja kõik ei pruugi kõigile sobida. See kõik muudab tervisliku toidu maailmas orienteerumise päris keeruliseks. Edaspidi tahaksingi teiega jagada natuke mõtteid ja ideid tervisliku toitumise teemadel, lootes, et leiate sealt midagi, mis võiks teile huvi pakkuda. Samas andke meile kindlasti ka teada, mis teemad teid huvitaksid, et teaksime seda arvestada. Ja ärge unustage, et gramm praktikat on alati parem kui tonn teooriat! Tervislikumaid valikuid soovides, Signe Arusoo www.facebook.com/elujoudtoidust

Sulge
Logi sisse
Sulge
Ostukorv (0)

Ostukorvis ei ole tooteid. Ostukorvis ei ole tooteid.



Keel



0