Vali keel:

TASUTA TRANSPORT PAKIAUTOMAATI

alates 20 € tellimusest!

Poodi

Looduslikud munavärvid köögikapist: samm-sammult juhend

Lihavõtted on Eestis imeline aeg, mil loodus ärkab ja meie kodud täituvad rõõmsate värvidega. Üks armastatumaid traditsioone on munade värvimine ja Tervixi pere katsetas ära nn looduslikud munavärvid. Eesti kodude köögis leidub rohkelt naturaalseid materjale nagu sibulakoored, punane kapsas, roheline tee, peet, mustikad ja astelpajupulber, mis kõik sobivad suurepäraselt tervise- ja keskkonnasõbralikuks munavärvimiseks. Meilegi üllatuseks sai nii tõeliselt erksad ja erilised pühadelaua kaunistused :) Jagame samm-sammult juhiseid, kuidas kasutada ära kodus leiduvad looduslikud munavärvid (ja kuidas hiljem koksitud munadest saada suurepärased täidetud munad)! Miks eelistada looduslikke värve? Looduslikud munavärvid on mitmete eelistega. Esiteks, nii on ohutum nii värvijale kui ka hiljem muna sööjale, kuna vältida saab kahjulike (keemiliste) ainete kasutamist. Teiseks, see on suurepärane viis taaskasutada köögijääke, nagu sibulakoored ja peedijäägid. Kolmandaks, looduslike värvidega värvitud munad on oma unikaalsete toonidega tõelised pilgupüüdjad: Munade värvimise ettevalmistus Enne alustamist veendu, et sul on olemas kõik vajalikud materjalid. Vajad valgeid mune, potti, (õuna)äädikat ja valitud looduslikke värvaineid. Valgete munade kasutamine aitab värvidel paremini esile tulla. Äädikas aga aitab värvil paremini kinnituda – Tervixi valikus olev koduaia õunaäädikas (leiad selle SIIT) sobib selleks suurepäraselt. 1. samm: Munade keetmine Keeda munad soolases vees. Sool aitab vältida munade pragunemist keetmise ajal. Keeda mune vähemalt 10 minutit, et tagada nende korralik küpsus. 2. samm: Värvilahuste valmistamine Iga värvaine jaoks valmista eraldi värvilahus. Selleks vajad umbes 2-4 tassi vett, 1-2 supilusikatäit (õuna)äädikat (see aitab värvi munale kinnitada) ja värvainet. Meie katsetasime selliseid looduslikke värvaineid: Sibulakoored Sibulakoored annavad munadele kauni kuldse, oranži või lausa punase tooni. Üks variant on teha nii, nagu traditsiooniliselt Eesti köökides tehakse – kohe asetada sibulakoored munade ümber ning mässida riidetükki ja kinnitada niidiga (siis ära allpool kolmandat sammu tee). Teine variant on koguda piisavalt pruune või punaseid sibulakoori, et katta suure poti põhi. Lisada vesi ja keeta 15-20 minutit. Kurna ja jahtunud veele lisa 1-2 spl õunaäädikat. Paprikapulber Paprikapulber annab munadele kerge hallikasoranži värvi. Meile meeldis selle tagasihoidlik omapärane tulemus, ent kindlasti ei tule nii erksad munad, kui paprikast loota võiks. Sega 2 supilusikatäit paprikapulbrit 2 tassi veega ja keeda segu 10-15 minutit. Jahtunud veele lisa 1-2 spl õunaäädikat. Punane kapsas Punane kapsas loob imelisi siniseid toone heledast tumedani. Tükelda pool punast kapsast, lisa see 4 tassi veega potti ja keeda 20-30 minutit. Kurna ja jahtunud veele lisa 1-2 spl õunaäädikat. Roheline tee Roheline tee annab munadele kollase või õrna rohelise tooni. Kasuta 4 rohelist teekotti 2 tassis vees ja keeda 10-15 minutit. Kurna ja jahtunud veele lisa 1-2 spl õunaäädikat. (Intensiivse rohelise tooni saad, kui kasutad värvimiseks esmalt rohelise tee värvilahust ja siis punase kapsa oma – aga ära lahuseid omavahel kokku sega!). Peet Peet annab munadele kauni roosa või punase tooni. Tükelda 2 peeti või kasuta peedikoori, lisa 4 tassi vett ja keeda 15-20 minutit. Kurna ja jahtunud veele lisa 1-2 spl õunaäädikat. Mustikad Mustikad loovad sügavaid siniseid ja lillasid toone. Kasuta 2 tassi mustikaid 2 tassi vee kohta ja keeda 10-15 minutit. Kurna ja jahtunud veele lisa 1-2 spl õunaäädikat. Astelpajupulber Astelpajupulber annab kollakasoranži tooni, intensiivsus sõltub pulbrist. Sega 2 supilusikatäit…

Seedimine – tervise alustala

Kui haarad tükikese oma lemmiktoidust, ei mõtle sa ilmselt keerulisele protsessile, mis sinu kehas kohe pihta hakkab. Kindlasti oled kogenud kõhupuhitust ning seedeprobleeme peale sünnipäeva- või jõululauast tõusmist.  Seedimine on keerukas protsess, mis saab alguse, kui toit suu limaskestaga kokku puutub ning lõpeb teatavasti väljutamisega. Seedimise mõistmine on arusaamine sellest, kuidas iga amps, mida tarbid, su keha mõjutab ning kuidas sina saad selle teekonna enda keha jaoks kergemaks muuta.  Sellest postitusest saad teada, millised tooted võiksid olla head sõbrad sinu soolestikule ning seedimisele.  Seedimise algtõed Seedimine on protsess söödava toidu lagundamiseks, et toidust saadavaid toitained omastada ning keha energiaga varustada.  Ainevahetus on organismi elutegevuse aluseks. Inimese ainevahetus on äärmiselt keeruline – selles osaleb ligikaudu 30 000 valku, millest kuni 4000 on ensüümid. Seedekulgla on 5–10 m pikk ning on jaotatud järgmisteks osadeks: suuõõs ja neel söögitoru magu peensool (sh duodeenum ehk kaksteistsõrmiksool, jejunum, ileum ) jämesool (sh ussripik, käärsool, pärasool) Seedimises osalevad ka: kõhunääre ehk pankreas maks – maksas toodetavad sapphapped saadetakse sapipõie vahendusel seedekulglasse Kujutlege seedimist kui tehases olevat liini: toidu kokkupuude limaskestadega, toidu mehhaaniline purustamine hammastega, söögitoru läbimine, toidu töötlemine happelises maos, teekond läbi soolestiku (eri osades on ka erinev pH), kus toitained imenduvad ning jäätmete elimineerimine ehk väljutamine. Iga etapp on hädavajalik ja nõuab erinevaid ensüüme ja protsesse. Põnev, eks ole? Seedeprotsessis on oma osa ka meie nahal. Huvitav ning oluline on silmas pidada, et nahk on meie keha kõige suurem organ. Saunaleil taastab ja puhastab rakke, tagades keha noorusliku välimuse – leili toimel kaovad koos higiga kehast erinevad jääkained.  Soovitav on saunatada 1 või 2 korda nädalas, rohkema saunatamisega hakkame kurnama oma immuunsüsteemi. Miks seedimine on oluline Lisaks toidu töötlemisele mõjutab seedimine inimese üldist tervist. Halvasti toimiv seedesüsteem võib olla seotud probleemidega nagu alatoitumus, väsimus, puhitus ja immuunsüsteemi tasakaalutus. Veelgi enam, paljud uuringud näitavad, et soolestiku tervis mõjutab isegi vaimset heaolu.  Tänapäevateadusele tuginedes võib öelda, et väga paljud haigused ja enneaegne surm võivad olla tingitud valest toitumisest, ebapiisavast liikumisest tingitud südame-veresoonkonnahaigustest, ja ka toiduainete omavahelisest kokkusobimatusest.  Kõhukinnisust võivad soodustada mitmed tegurid, nagu näiteks stress, ravimid, endokriinhaigused (nt diabeet, kilpnäärmehaigused), vähene liikuvus, vähene veetarbimine jne.  Seedimise toetamine looduslike toodetega Nagu vana ütlus ütleb: “Sa oled see, mida sööd.” Veelgi olulisem on, kuidas sinu keha tuleb toime toidu seedimisega. Kuigi on hulgaliselt sünteetilisi tooteid ja ravimeid, mis lubavad paremat seedimist, usume me Tervixis, et looduslikud rahvameditsiini teadmised võivad pakkuda tihti paremaid lahendusi.  Eesti rikkalik loodus ja sügavalt juurdunud traditsioonid on andnud meile teadmiste kingituse – sellise, mis on põlvest põlve edasi antud. See iidne tarkus koos tänapäevase teadusega on rajanud tee Tervixi 100% looduslikele toodetele. LINASEEMNETE tervislikkus peitub nende biokeemilises koostises. Nad sisaldavad rikkalikult õli-, valgu- ja limaaineid. Eelkõige on nad tuntud oma suure linoolhappe, mis on omega-3 polüküllastamata rasvhape, sisalduse poolest. Seetõttu on linaseemned ning nendest pressitud õli pälvinud suurt tähelepanu tervislikku toitumist soovitavates kirjatöödes. Linaseemned sisaldavad ka valke ning külluslikult kiudaineid. Kiudained moodustavad seemne massist peaaegu neljandiku.  Kiudained Inimese organismi seedeensüümid ei ole võimelised kiudaineid lõhustama, kuid selleks on võimelised jämesooles elavad mikroorganismid. Seega on kiudained…

Õunaäädikas – tervisest pakatav vitamiinipomm

Kas ja kui palju oled sina kuulnud sellest, et õunaäädikas on tõeliselt turgutavate ning tervistavate omadustega toode? Sellest postitusest saad mitmeid teadmisi ning nippe, miks õunaäädikas niivõrd kasulik on ning kuidas seda kasutada võiks. 100% looduslik ja naturaalne õunaäädikas, mida valmistame suurima armastusega hooldatud põhjaranniku koduaia õunapuude õuntest, on tõeline staar! Kui õuntest on mahl välja pressitud, siis jäetakse see mitmeteks nädalateks seisma ning kasvatatakse selle peale “emabakter”. Õunaäädika valmistamine on äärmiselt peen protsess, kuna kasvõi üks tootesse sattunud ekslev äädikakärbes võib kogu protseduuri nurjata. Kui kõik läheb plaanipäraselt, siis on valminud naturaalse sademega tervisest pakatav äädikas, mis võib olla abiks mitmete tervisevaevuste korral.  Õunaäädikas sisaldab umbes kakskümmend mineraalainet ja elementi. Nende hulka kuuluvad piimhape, õunhape, mitmesugused ensüümid ja aminohapped. See sisaldab ohtralt kolesterooli alandavat pektiini ning on ka uskumatult väärtuslik bioflavonoidide, raua, kaaliumi, magneesiumi, räni, A-, B- ja C-vitamiini ning paljude teiste vitamiinide allikas.    Vähese alkoholisisaldusega vedelikus arenevad ja paljunevad äädikhappebakterid. Neid leidub looduses näiteks puuviljade ja marjade pinnal ning isegi õhus. Äädikhappeline käärimine algab sobivates tingimustest iseseisvalt.   Uuringutes on leitud, et igapäevane lahjendatud õunaäädika tarbimine võib aidata kaasa mitmete tervisevaevuste parendamisele. Lisaks mõjub see positiivselt vere lipiidprofiilile.  KINDLASTI tuleks eelistada orgaanilist naturaalse sademega pastoriseerimata toodet, kuna seda pole kuumutatud, liigselt töödeldud ning filtreeritud. Nii säilib organismi jaoks ideaalne mineraalide tasakaal. Osta kindlasti “vähem-kaubandusliku-välimusega” õunaäädikas, kuna justnimelt selles hõljuvas sademes on hulgaliselt väärtuslikke ensüüme.    Naturaalses pastoriseerimata “emabakteriga” õunaäädikas leiduvad ained aitavad:  reguleerida kehakaalu, kuna seedeensüümide tekkimine ja töö on toetatud. Õunaäädika tarbimisest võib olla kasu nii kõhukinnisuse kui -lahtisuse puhul, kuna seda peetakse oma koostise tõttu ka heade kõhubakterite allikaks. tugevdada ning puhastada organismi. soodustab HDL-C taseme ehk nn “hea kolesterooli” tõusu. vähendada “tühja kõhu tunnet”. reguleerida veresuhkru taset (regulaarne enne söömist õunaäädika tarbimine aeglustab suhkru eraldumist toidust verre). ennetada mitmeid haigusi, kuna antioksüdantsed ained – polüfenoolid ja flavonoidid seovad vabu radikaale, mis on tervisele kahjulikud.   Seespidiselt kasuta õunaäädikat ALATI lahjendatult ning loputa pärast veega suu, et suhu ei jääks hammaste jaoks liiga happeline keskkond. Sega 1 klaas vett 1spl õunaäädikaga. Maitse parandamiseks võid lisada ka 1tl mett. Joo igal hommikul tühja kõhu peale või enne igat toidukorda. Samuti saad seda suurepäraselt kasutada maitsvate salatikastmete valmistamisel. Selleks sega 3spl oliivõli + 1spl õunaäädikat + 1/2 tl mett + sool + pipar.   Õunaäädikat võib (samuti lahjendatult) kasutada ka välispidiselt: leevendab aknet ning muid nahaprobleeme (näiteks maksaplekid – 2tl õunaäädikat + 1tl sibulamahla). antibakteriaalsete ning seenevastaste omaduste tõttu kaotab see kõõma tekitava pärmi ning ennetab uue teket.  põletikuvastaste omaduste tõttu leevendab peanaha sügelust ja ärritust. happeline õunaäädikas aitab tasakaalustada peanaha pH-d ning muudab juuksed väga pehmeks (juuste ja peanaha hoolduseks soovitatakse 500ml jahedat filtreeritud vett + 2spl õunaäädikat. Ära rohkem veega loputa! Õunaäädika lõhn aurustub mõne aja jooksul).  puhastab näonahka. On abiks rasuse naha klaarimaks muutmisel. Proovi kasutada seda öise toonikuna (1 osa äädikat + 2 osa vett), et aeglustada/ennetada kortsude teket. Peale protseduuri on soovitatav 1-2 päeva mitte päevitada.  Mis on “emabakter”? “Emabakter” on elus bakterite kogumik, mis aitab kvaliteetsel õunamahlal äädikaks käia. Pudelisse jääv…

Sulge
Ostukorv (0)

Ostukorvis ei ole tooteid. Ostukorvis ei ole tooteid.



Keel



0