Õunaäädikas – tervisest pakatav vitamiinipomm
Kas ja kui palju oled sina kuulnud sellest, et õunaäädikas on tõeliselt turgutavate ning tervistavate omadustega toode? Sellest postitusest saad mitmeid teadmisi ning nippe, miks õunaäädikas niivõrd kasulik on ning kuidas seda kasutada võiks. 100% looduslik ja naturaalne õunaäädikas, mida valmistame suurima armastusega hooldatud põhjaranniku koduaia õunapuude õuntest, on tõeline staar! Kui õuntest on mahl välja pressitud, siis jäetakse see mitmeteks nädalateks seisma ning kasvatatakse selle peale “emabakter”. See on äärmiselt peen protsess, kuna kasvõi üks tootesse sattunud ekslev äädikakärbes võib kogu protseduuri nurjata. Kui kõik läheb plaanipäraselt, siis on valminud naturaalse sademega tervisest pakatav äädikas, mis võib olla abiks mitmete tervisevaevuste korral. Õunaäädikas sisaldab umbes kakskümmend mineraalainet ja elementi. Nende hulka kuuluvad piimhape, õunhape, mitmesugused ensüümid ja aminohapped. See sisaldab ohtralt kolesterooli alandavat pektiini ning on ka uskumatult väärtuslik bioflavonoidide, raua, kaaliumi, magneesiumi, räni, A-, B- ja C-vitamiini ning paljude teiste vitamiinide allikas. Vähese alkoholisisaldusega vedelikus arenevad ja paljunevad äädikhappebakterid. Neid leidub looduses näiteks puuviljade ja marjade pinnal ning isegi õhus. Äädikhappeline käärimine algab sobivates tingimustest iseseisvalt. Uuringutes on leitud, et igapäevane lahjendatud õunaäädika tarbimine võib aidata kaasa mitmete tervisevaevuste parendamisele. Lisaks mõjub see positiivselt vere lipiidprofiilile. KINDLASTI tuleks eelistada orgaanilist naturaalse sademega pastoriseerimata toodet, kuna seda pole kuumutatud, liigselt töödeldud ning filtreeritud. Nii säilib organismi jaoks ideaalne mineraalide tasakaal. Osta kindlasti “vähem-kaubandusliku-välimusega” õunaäädikas, kuna justnimelt selles hõljuvas sademes on hulgaliselt väärtuslikke ensüüme. Naturaalses sademega õunaäädikas leiduvad ained aitavad: kaasa kaalulangetamisele, kuna seedeensüümide tekkimine ja töö on toetatud. Õunaäädika tarbimisest võib olla kasu nii kõhukinnisuse kui -lahtisuse puhul, kuna seda peetakse oma koostise tõttu ka looduslikuks probiootikumiks. tugevdada ning puhastada organismi. vähendada üldkolesterooli taset (tõuseb HDL-C tase ehk nn “hea kolesterool”). vähendada “tühja kõhu tunnet”. reguleerida veresuhkru taset (regulaarne enne söömist õunaäädika tarbimine aeglustab suhkru eraldumist toidust verre). ennetada mitmeid haigusi, kuna antioksüdantsed ained – polüfenoolid ja flavonoidid seovad vabu radikaale, mis on tervisele kahjulikud. Seespidiselt kasuta õunaäädikat ALATI lahjendatult. Sega 1 klaas vett 1spl õunaäädikaga. Maitse parandamiseks võid lisada ka 1tl mett. Joo igal hommikul tühja kõhu peale või enne igat toidukorda. Samuti saad seda suurepäraselt kasutada maitsvate salatikastmete valmistamisel. Selleks sega 3spl oliivõli + 1spl õunaäädikat + 1/2 tl mett + sool + pipar. Õunaäädikat võib (samuti lahjendatult) kasutada ka välispidiselt: leevendab aknet ning muid nahaprobleeme (näiteks maksaplekid – 2tl õunaäädikat + 1tl sibulamahla). antibakteriaalsete ning seenevastaste omaduste tõttu kaotab see kõõma tekitava pärmi ning ennetab uue teket. põletikuvastaste omaduste tõttu leevendab peanaha sügelust ja ärritust. happeline õunaäädikas aitab tasakaalustada peanaha pH-d ning muudab juuksed väga pehmeks (juuste ja peanaha hoolduseks soovitatakse 500ml jahedat filtreeritud vett + 2spl õunaäädikat. Ära rohkem veega loputa! Õunaäädika lõhn aurustub mõne aja jooksul). puhastab näonahka. On abiks rasuse naha klaarimaks muutmisel. Proovi kasutada seda öise toonikuna (1 osa äädikat + 2 osa vett), et aeglustada/ennetada kortsude teket. Peale protseduuri on soovitatav 1-2 päeva mitte päevitada. Kasutatud allikad: https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12906-021-03351-w https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14786419.2017.1413567?journalCode=gnpl20