Kamomill

Chamomilla recutita

Kamomill är en av världens mest kända hälsoväxter. Det är en växt som uppskattas så högt att den numera även odlas i större skala i många länder, inklusive Estland. Kamomillens behagliga doft kommer i första hand från den eteriska oljan som växten innehåller, men därutöver finns det många andra nyttiga ämnen i den, bl.a. C-vitamin.

Enligt forskarmedlemmar av den europeiska vetenskapliga samarbetsorganisationen för fytoterapi (ESCOP) innehåller kamomillblommor eteriska oljeföreningar, bl.a. chamazulen som har framförallt antiinflammatorisk och antiallergisk effekt. En annan ingrediens i den eteriska oljan, farnesen, främjar granulation och epitelbildning vilket i sin tur bidrar till ökad vävnadsåteruppbyggnad. Enligt tyska E-Kommisionens material (CommissionE Monographs) har kamomill även antiinflammatorisk, spasmolytisk, deodoriserande, antibakteriell och bakteriostatisk effekt samtidigt som den främjar sårläking, stimulerar ämnesomsättningen mm.

Förutom bekämpning av allvarliga hälsostörningar används kamomill även i skönhetens tjänst. Ännu idag är kamomill ett folkkärt kosmetiskt medel. Den har bl.a. använts för lindring av sådana kosmetiska besvär som svettande fötter, rynkig eller fet ansiktshy eller för att mjuka upp huden och ge den en mattare ton.

Utvändigt kan den användas som kompress vid ögoninflammation och trötthet, samt för behandling av sår och för dämpning av hudens överkänslighet (för att motverka allergisymtom).

Om Nyttan Med Naturens Gåvor

Gå till sektionen