C-vitamiin on asendamatu talveväsimuse võitmisel.

Käes on see aeg aastast, kui paljudel inimestel hakkab tunda andma vitamiinide puudus. Pimedal ja külmal ajal kaldume me rohkem sööma rammusaid, rafineeritud ja magusaid toiduained ning värskete puu- ja köögiviljade söömine jääb tahaplaanile.

Kui sa tunned sageli väsimust ja halba enesetunnet, oled vastuvõtlik külmetus- ja nakkushaigustele või esineb igemete veritsemist, siis see võib viidata C-vitamiini puudusele.

C-vitamiin on kindlasti üks tuntumaid vitamiine ja tema puudus on kõige suurem just aasta esimestel kuudel kuni kevadine tärkav loodus meile jälle abikäe ulatab. C-vitamiin on organismile väga oluline, tõstes organismi vastupanuvõimet, peletades talve- ja kevadväsimust ning stressi. Temast on kasu organismi üldiseks tugevdamiseks ning kehalise – ja vaimse töövõime säilitamiseks kestvate pingutuste korral, samuti on ta hea abimees kurnatuse ja rasketest haigustest taastumise korral, aidates kaasa meie paremale enesetundele.

Lisaks sellele on tal veel kehas hulgaliselt erinevaid ja olulisi funktsioone täita, olgu mõned neist nimetatud – soodustab raua ja erinevate toitainete imendumist ning kasutamist, oluline haavade paranemisel, tervete igemete jaoks, kaitseb saastatuse vastu, toimib vähivastaselt ja pikendab eluiga.

Tavaliselt tekib C-vitamiini puudus kui meie toidulaud ei ole tasakaalus. Suurem C-vitamiini vajadus on rasedatel ja imetavatel emadel. Samuti suitsetajad vajavad tunduvalt suuremaid C-vitamiini koguseid.

Kuna C-vitamiini leidub palju marjades, puu- ja köögiviljades, siis soovitangi toidulisandite asemel oma menüüsse lihtsalt lisada rohkem värsket, mis lisaks C-vitamiinile toetab meie keha ka teiste kasulike toitainetega.

C-vitamiini päevase soovitatava koguse saame näiteks:

  • 10 g kibuvitsamarjadest
  • 40 g astelpajumarjadest, paprikast või petersellist
  • 60 g mustadest sõstardest
  • 90 g spargelkapsast
  • 110 g kiivist, lillkapsast, maasikatest, murakatest või tillist
  • 150 g punastest sõstardest
  • 190 g kaalikast
  • 200 g valgest peakapsast, apelsinidest, mandariinidest või sidrunitest
  • 210 g apelsinimahlast
  • 250 g karusmarjadest

Nii näiteks tasuks enne pingelise tööpäeva algust tarbida C-vitamiini sisaldavaid toiduaineid või juua kohvi asemel C-vitamiini sisaldusega mahla. Enesetunne on parem ja stressi vähem.

C-vitamiini puhul tasub tähele panna, et ta hävineb suhteliselt kergesti kuumutamisel, õhu ja valguse käes. Seega:

  • süüa toiduaineid sageli värskelt ja kuumutamata
  • salat lõigata lahti vahetult enne serveerimist
  • kui säilitate valmistehtud toitu, siis külmkapis ja kaetult ning tarbida ära võimalikult kiiresti

Minu enda lemmikud läbi aastate on kindlasti olnud meie kodumaised astelpajumarjad, ilma milleta ma talvist toidulauda enam ette ei kujutagi. Jagaks siinkohal väga lihtsat ja tervislikku astelpajujoogi retsepti:

VITAMIINIPOMM:

  • 1 kl. külmutatud astelpajumarju (otse sügavkülmast, ilma sulatamata),
  • 1 kl. sooja vett,
  • 2 spl. mett

Pane koostisained blenderisse, sega ning naudi selle positiivset toimet sinu kehale ning enesetundele!

Magusaisu leevendamiseks proovi koogi või kommide asemel ühte C-vitamiinirikast puuviljasalatit.

PUUVILJASALAT:

  • 0,5 ananassi,
  • 2 apelsini,
  • 1 greipfruut,
  • 2 kiivit

Koori, tükelda ja sega kõik koostisosad ning söö magustoiduna.

Õhtuse näksimise soovi korral aga paku perele või sõpradele üks mõnus KÖÖGIVILJAVALIK dipikastme kõrvale. Köögiviljavalikusse lisa kindlasti ka ülal tooduid C-vitamiini rohkeid köögivilju nagu paprika, lillkapsas, kaalikas jne.

Ilusat ja rõõmsat talveaega soovides,
Signe Arusoo 
Toitumisnõustaja
www.facebook.com/elujoudtoidust

C-vitamiin Tervixi toodetes:

Sisaldus mg/100g Päevane soovituslik kogus (PSK) %PSKst
Astelpajupulber 93,4 80 117%
Astelpajusiirup 34,1 80 43%
Astelpajumarmelaad 30,6 80 38%

Loodusandide kasulikkusest

Külasta sektsiooni