Avasime uue kodulehe

Hea külastaja, avasime uue kodulehe, kust saate osta ja vaadata meie tooteid. Lisaks leiate palju huvitavat infot nagu Arst soovitab ja Kokk soovitab, kust leiate praktilisi ja häid nõuandeid. Kodulehe tegemisel oli meile abiks Art Media.

Teepuu

Melaleuca alternifolia

In vitro teaduslikud uuringud on näidanud, et teepuuõlil on mikroobi- ja seenevastased omadused (Caldefie-Chezet, F. et al 2004; Golab, M. et al 2007; Hart, P et al 2000; Inouye, S. et al 2007; Carson C. F. et al 2006).

Teepuuõli sisaldavaid tooteid võiks kasutada potentsiaalselt nendel puhkudel, kui muret tekitavad liigsed nahal või küüntel elutsevad seened või bakterid. Traditsiooniliselt kasutatakse akne, psoriaasi ja seenhaiguste puhul.

Teepuuõli saadakse teepuu lehtedest. Austraalia aborigeenid kasutasid teepuu lehti haavade ravimiseks, külmetuse vastu jne. Bundjalung’i pärismaalased kasutasid seda ilmselt tuhandeid aastaid tagasi ja valmistasid teepuu lehtedest loomarasvaga segades salvi. Isegi nende järvede muda, kuhu olid kaua langenud teepuu lehed ning kuhu oli kogunenud teepuu õli komponente, leidis kasutamist ravimisel.

1920ndatel aastatel levis läänemaailmas informatsioon teepuuõli antiseptilistest omadustest ja siis kasutati seda hambaravis ja kirurgias haavade puhastamiseks ja infektsioonide ärahoidmiseks.

Kõige kasulikumad ja toimekamad teepuuõli komponendid on terpeenid, millistest tasub nimetada terpineen-4-ol’i, gammaterpineeni ja alfaterpineeni. Need õlid on võimelised mõjuma bakteritele surmavalt.

Teepuu kasutamisest ja omadustest saab juurde lugeda siit:

http://blog.theteatreeoilreview.com/history-of-tea-tree-oil/

ja siit

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1360273/

ja siit

https://en.wikipedia.org/wiki/Terpinen-4-ol

ja siit

http://www.aspergillus.org.uk/content/vivo-antifungal-activity-terpinen-4-ol-main-component-tea-tree-oil-against-drug-susceptible

Vereurmarohi

Chelidonium majus

See taim oli vanasti tarkadele tohtritele terve varandus, aga enne vereurmarohu omadustega tuttavaks saamist tuleb temaga ettevaatlikult ringi käia. See kollakas piimmahl on suhteliselt mürgine, tugevasti sööbiv aine. Tugevalt sööbiva ainena on teda ammusest ajast kasutatud mitmete nahahaiguste raviks.

Vereurmarohu vaenlased on eelkõige soolatüükad, kuid ka konnasilmad, sammaspool, käsnad ja isegi sügelised. Seejuures tuleb toime saavutamiseks panna mahla haigele kohale korduvalt. Näiteks soolatüükale pannes värvub see peagi mustaks ja mõõtmed mõne päeva jooksul vähenema.

Allikas: http://bio.edu.ee/

Taruvaik

Propolis

Taruvaik on tähelepanuväärne looduslik aine, mis on mesilaste poolt kogutud taimedelt ja puudelt. Mesilased toodavad taruvaiku eesmärgil, et kaitsta oma taru saastumise ja haiguste eest. Taruvaik koosneb taimsetest valkudest ja palsamitest (50–55%), vahast (30–40%), eeterlikest õlidest (8–10%) ja õietolmust (5–10%), ehk taruvaik koosneb vahast, vaigust, rasv- ja aminohapetest.

Raviotstarbel hakati taruvaiku kasutama juba vanas Egiptuses, seejärel ka muistse Kreeka ja Rooma aladel. Keskaja Euroopas olid mesi ja taruvaik kasutusel külmetushaiguste, mädaste nahakahjustuste, liigesepõletiku ja teiste haiguste raviks. Alternatiivses ravimeditsiinis kasutatakse taruvaiku aktiivselt ka tänapäeval.

Taruvaiku on teadlaste poolt kirjeldatud kui antibakteriaalse, viirusevastase, seentevastase, põletikuvastase ja isegi vähivastase ning immuunsüsteemi tugevdava mõjuga. Uuringud on näidanud, et kuna taruvaik sisaldab palju flavanoide, siis kasutatakse seda haavainfektsioonide alternatiivravis. Mitmed teaduslikud allikad on dokumenteeritud taruvaigu võimet võidelda ülemiste hingamisteede infektsioonidega.

Taruvaik koosneb kõrgtaseme B-vitamiini kompleksist ja märkimisväärsetes kogustes C-vitamiinist, E ja beetakaroteenist. Inimesed, kes on allergilised mesilaste suhtes peaksid kasutama taruvaiku ettevaatlikult ja konsulteerima enne tarvitamist allergoloogiga.

Lina

Linum usitatissimum

Lina on üks iidsemaid kultuurtaimi, sisaldades hulga vitamiine (E ja A) ja teisi bioloogiliselt aktiivseid aineid, mis on meie organismile eluliselt vajalikud. Lina ladinakeelne nimetus Linum usitatissimum tähendab “kõige kasulikum taim”. Eriti tuleb seejuures tähelepanu juhtida küllastumata rasvhapetele: linoleenhape (oomega-3-rasvhape) sisaldus – 62,9%, mis on kaks ja pool korda rohkem kui kalamaksaõlis, lisaks linoolhapet (oomega-6-rasvhape) -15,9% ja oleiinhapet (oomega-9-rasvhape) – 13,44%.

Teadlaste poolt on tõestatud, et elutalituseks on eriti vajalikud oomega-3 ja oomega-6. Uuringud näitavad, et linaseemneõli sisaldab 100 korda rohkem lipiide kui teised õlid.

Linapreparaatide regulaarne kasutamine aktiveerib insuliini teket ja takistab diabeedi süvenemist. On avastatud linaseemneõli omadus lahustada organismis tekkivad kivid. Hästi mõjub linaseemneõli seedetrakti häirete korral (kõhukinnisus jne).

Lina on rahvameditsiinis kasutatud nägemise parandamiseks (A-vitamiin), neerupealsete hormonaaltegevuse ergutamiseks, sperma tekke aktiveerimiseks, ajutegevuse parandamiseks, depressiooni korral. Linaseemned sisaldavad ka hulganisti kiudaineid, mis aitavad parandada seedimist ning tekitavad täiskõhutunnet, vähendades sellega ülesöömise riski ning reguleerides kaalu.

Harilik saialill

Calendula officinalis

Farmakoloogilised uurimused on näidanud, et saialilleekstraktil on viiruste, genotoksiinide ja põletike vastane toime. Saialilletinktuuri kasutatakse akne vastu, verejooksu peatamiseks ja ärritatud kudede rahustamiseks.

Saialille õites leiduvad taimsed toimeained on põhitoimelt kudede taastumist soodustavad, põletikuvastased, mistõttu on need kasulikud haavade paranemisele ja armkoe tekkimisele, samuti on saialille õied mõningate nahahaigusi põhjustavate seente ja viiruste vastase toimega. Saialille preparaadid on antiseptilise toimega, põletikuvastased, rahustavad, haavu parandavad, kasvaja kõrvaldajad, ravivad maksa-, sapi- ja põrnahaigusi ning tugevdavad südant.

Ravimina kasutatakse nii õisi kui ülemise osa ürti tervikuna. Saialille preparaadid kiirendavad kudede regeneratsiooni protsesse, kiirendavad ja parandavad granulatsiooni kvaliteeti, võimaldavad kiiremat epitelisatsiooni ja armide vähenemist.

Teekummel

Chamomilla recutita

Teekummel on maailma üks tuntumaid ravimtaimi. Seda taime on nii väärtuslikuks peetud, et paljudes maades on teda isegi suurtel põldudel kasvatama hakatud, ka Eestis. Teekummeli meeldiv lõhn on tingitud peamiselt selles taimes leiduvast eeterlikust õlist, kuid temas leidub veel palju teisigi kasulikke aineid, näiteks vitamiini C.

European Scientific Cooperating on Phytotherapy (ESCOP) ühingu teadusliikmete kinnitusel sisaldavad kummeliõied eeterlike õli ühendeid nagu hamasuleen, millel on eelkõige põletikuvastane ja antiallergiline toime. Eeterliku õli koostisainel farneseenil on aga granulatsiooni ja epitelisatsiooni soodustav toime, seega aitab ta kaasa kudede taastumisele. Lisaks Saksa Komisjon E materjalide (CommissionE Monographs) andmetel teekummel avaldab põletikuvastast, spasmolüütilist, haavade paranemist soodustavat, desodoreerivat, antibakteriaalset, bakteriostaatilist, naha ainevahetust stimuleerivat jm toimet.

Lisaks tõsistele terviseriketele saadakse kummelitelt kasu ka ilu teenistuses, rahvapäraseks kosmeetikavahendiks on ju kummel jäänud tänapäevani.Seda on kasutatud ka nn kosmeetiliste hädade leevenduseks, nagu jalgade higistamine, kõva, kortsunud või rasvane näonahk, aga ka lihtsalt näonaha pehmendamiseks ja nahale mati tooni andmiseks.

Välispidiselt võib teda kasutada kompressidena silmade põletike või väsimuse korral, samuti haavandite raviks ja naha ülitundlikkuse vähendamiseks (allergilised nähud ei ilmu nii kergesti).

Kuusk

Picea abies

Kuusk on aidanud inimest külmetuse, reuma vastu, haavade ravimina, ta saadab meid kõige pühalikemais toimingutes. Kuusevaik, kasvud, okkad on kõrgelt hinnatud ravimid. Kuuseokkaid tarvitatakse vitamiinjoogi valmistamiseks ja eeterliku õli saamiseks. Kuuseokkad on rikkad askorbiinhappe sisalduse poolest (400 mg%), neis leidub raua-, kroomi-, vase-, alumiiniumi- ja mangaanisoolasid, eeterlikke õlisid ja parkaineid. Viimaste toime on mikroobidevastane, mistõttu kuuseokkaist teed kasutatakse ägedate või krooniliste hingamisteede põletike korral.

Kasutatud kirjandus: Aed ja mets kui apteek. Aili Paju Maalehe Raamat Tallinn 1995

Harilik võilill

Taraxacum officinale

Iidsetest aegadest peale on võilille hinnatud kui väärt ravimtaime. Theophrastos on oma `Uurimuses taimedest´ nimetanud võilille ravimiks ja pigmendilaikude kõrvaldajaks. Rahvameditsiinis on võilille nimetatud elu eliksiiriks, verepuhastajaks, kõhulahtistajaks, maksakorrastajaks ja väsimuse kõrvaldajaks.

Võilille reputatsioon on ka tänapäeva meditsiinis kõrge. Temaga ravitakse nahahaigusi, lümfiteede põletikke, kehvveresust ning parandatakse seedekulglat ja maksa ainevahetust.

Viimastel aastakümnetel on prantslased, sakslased, inglased ja ameeriklased hakanud võilille aias kasvatama. Aias võrsunud võilill erineb oma metsikutest sugulastest suuruse, lehtede lihavuse ja õrnema konsistensi poolest ega ole nii mõru. Mikroelementide sisalduse poolest ületavat võilill ükskõik millise rohelise taime.

Võilille mõruained ergutavad mao- ja seedenäärmete tegevust, soodustades toidu seedimist ja omastamist. Nad suurendavad sapieritust, langetavad vere kolesteroolisisaldust, kaob kõhukinnisus.
Noortest võilillelehtedest valmistatud salatit võib süüa igaüks, samuti võib tarvitada õisikutest keedetud siirupit ja juua juurtest keedetud kohvi või teed.

Kasutatud kirjandus: Aed ja mets kui apteek. Aili Paju Maalehe Raamat Tallinn 1995

Astelpaju

Hippophae rhamnoides

Astelpaju on hinnatud ravimtaim, mille väärtus seisneb vitamiinirikkuses ja teiste bioaktiivsete komponentide olemasolus. Astelpajuviljade koostisse kuuluvad: vitamiin C, B-grupi vitamiinid, karotenoidid (b-karoteen, g-karoteen, lükopeen), bioflavonoidid (kamferool, isoramnetiin, kvertsetiin), mineraalained, asendamatud rasvhapped, orgaanilised happed jm. Toidulisandina sobib astelpaju toetava vahendina alljärgnevate näidustuste puhul.

Immuunsüsteem

Astelpajul on üldtoniseeriv ja immuunsüsteemi stimuleeriv toime eelkõige tänu kõrgele b-karoteeni ja vitamiin C sisaldusele. Seetõttu on astelpajutooted heaks vahendiks nii sessoonsete viirushaiguste (nn. külmetushaigused) ennetamise kui ka haigusest taastumise puhul. Astelpaju sobib tarvitada vitamiini- ja mineraalainerikka üldtugevdava vahendina ka kevadväsimuse ja üldise kurnatuse korral.
Antioksüdantsete omaduste tõttu on astelpaju sobilik kiiritusravi saavatele haigetele. Astelpajuõli määritakse nahale enne kiiritusravi saamist, et vähendada kudedes rakukahjustusi. Antioksüdandid on ained, mis blokeerivad vabade radikaalide kahjulikku toimet biomembraanidele ja biomolekulidele. Astelpajus on sellisteks ühenditeks karotenoidid ja bioflavonoidid (taimepigmendid, mis annavad marjadele vastava oranzi ja kollase värvuse).
Astelpajus on esialgselt tõestust leidnud ka kasvajavastane toime (b-karoteen; lükopeen- teatud mao-, rinna-, eesnäärme- ja pankreasevähi tekkevastane toime; zeaksantiini – rinnavähki ennetav toime).

Süda ja veresoonkond

Astelpajus sisalduvad flavoonid (kvertsetiin, kamferool) tugevdavad südame kontraktiilsust (kokkutõmbevõimet), tema pumbafunktsiooni, vähendavad perifeerset resistentsust (veresoonte takistust) ning suurendavad veresoonte elastsust. Seega on astelpajul teatud määral vererõhku alandav toime. Astelpajul on täheldatud ka vereplasma kolesteroolisisaldust langetav toime.
Bioflavonoidid koostöös vitamiin C-ga tugevdavad kapillaaride seinu (takistavad hüaluronidaasi jt. ensüümide aktiivsust, mis neid sidekoeelemente lammutaksid), vähendades seega ateroskleroosi tekke riski.

Nahk

Astelpajul on bioflavonoidide tõttu nii põletikuvastane, antiallergiline, valu-, viirusevastane kui ka antimikroobne toime. Seetõttu on astelpajuõli sobilik välispidiselt kriimustuste, põletike, põletuste, ekseemide, löövete, haavandite jt. nahaprobleemide puhul, kiirendades kudede granuleerumist ja epiteliseerumist, vähendades põletikku ja allergilisi ilminguid.
Astelpajuõli kaitseb nahka ka päikese kahjustava kiirguse eest (ennetab nahavähi teket) ning sobib ka päikesepõletuse korral.

Seedesüsteem

Tänu astelpaju omadustele aidata kaasa kudede kiiremale taastumisele, on astelpaju hea vahend mao- ja kaksteistsõrmiksoole haavandite korral (kiirendab haavandi armkoe teket, mis on vajalik paranemiseks). Samuti aitab astelpaju tänu orgaanilistele hapetele seedehäirete puhul seedimist korrastada. Kuna bioflavonoidid osalevad muuhulgas ka maksa kaitsefunktsioonis, tekib just bioflavonoidide vaegus kroonilistel alkohoolikutel.
Astelpajutoodete tarvitajate praktiline kogemus on näidanud, et astelpaju leevendab ka suulimaskesta põletikku ja haavandit ning võib aidata ka häälekäheduse korral.

Vastunäidustused

Astelpajul pole soovituslikest annustest kinnipidamisel täheldatud kõrvaltoimeid ega vastunäidustusi. Seespidisel tarvitamisel peaksid astelpajusiirupiga ettevaatlikumad olema haavandtõve, mao-söögitoru reflukshaiguse all kannatavad inimesed.

Kokkuvõtteks

Astelpaju on soovitav tarvitada kõrgväärtusliku toidulisandina igapäeva toidu juurde kui ka eelpool mainitud näidustuste puhul maheda ja leevendava vahendina, kuid loodetud efekti saamiseks tuleb astelpaju tarvitada pikema aja vältel.

Terviseameti soovitused gripi koduseks raviks

Tavalisemad gripi kaebused on kõrge temperatuur, kurguvalu, köha ja nohu. Gripp ei alga tavaliselt nohuga. Muud võimalikud haigusnähud on valu jäsemetes, peavalu, külmavärinad ja väsimus. Oksendamine ja kõhulahtisus ei ole tüüpilised kaebused, aga võivad esineda. Lastel võib olla kõhuvalu.

Nakkusohtu on võimalik vähendada järgmiste meetmetega:

  • Kata köhides või aevastades oma suu ja nina ühekordselt kasutatava taskurätiga. Viska
    kasutatud taskurätt prügikasti. Ära kasuta sama ühekordset taskurätti mitu korda.
  • Kui sul ei ole taskurätti, aevasta või köhi kattes suu ja nina oma käise ülaosaga.
  • Kui aevastad kätte, siis mitte pihku, vaid käeselga.
  • Pese regulaarselt käsi vee ja seebiga või desinfitseeri alkoholi sisaldava desinfitseeriva
    lahuga, tee seda kindlasti pärast seda kui oled köhinud või aevastanud.
  • Ära puuduta silmi, nina või suud kui sa ei ole just käsi pesnud.
  • Ära lähene teistele inimestele, kui sul on vaja köhida või aevastada, ära mine inimese
    lähedusse, kes parasjagu köhib või aevastab.
  • Väldi rahvakogenemisi ja kätlemist ja lähedasi kontakte (alla 1 meetri).
  • Võimalusel väldi sõitmist ühistranspordis või katsu seda teha mitte tipptunnil.
  • Õpeta nakkusohtu vältivaid meetmeid oma lastele ning jälgi, et nad neid täidaksid.

Gripi põdemine kodus

  • Kui sümptomid on kerged ja sa ei kuulu riskirühma, ei vaja sa ilmtingimata arsti
    diagnoosi ega ravi, vaid võid põdeda kodus. Väldi kontakte lähedastega ja püsi kodus
    kuni temperatuur normaliseerub ja sümptomid kaovad.
  • Informeeri oma perearsti oma haigusest talle helistades. Jälgi oma seisundit ja võta
    selle halvenemisel telefoni teel ühendust perearstiga. Konsulteeri oma perearstiga
    töövõimetuslehe küsimustes.
  • Kui pead minema arsti juurde, kata suu ja nina ühekordselt kasutatava taskurätiga või
    maskiga (maske müüakse apteegis või tööohutuse vahenditega kauplevates kauplustes;
    seda saad valmistada ka ise marlist).
  • Kui oled haigestunud, siis võimalusel maga üksi.
  • Puhkus ja piisav vedeliku tarbimine on tähtsad. Palavikku ja lihasvalu võid ravida tavaliste apteegist retseptita saadavate ravimitega. Tavaliselt võtab paranemine aega nädala.
  • Ära mitte mingil juhul mine haigena tööle või kooli. Samuti ei tohi sa hoida väikseid lapsi haigena. Kui võimalik, leia keegi, kes käib poes ja teeb muid toimetusi. Kui sul ei ole võimalik vältida haigena näiteks poes käimist või teiste inimestega kohtumist, pea meeles, et sa võid olla nakkusohtlik ja käitu vastavalt (vt nakkusohu vähendamine).
  • Informeeri kedagi oma lähedastest oma haigestumisest, eriti, kui elad üksi. Palu, et ta võimalusel sulle aeg-ajalt helistaks ja uuriks, kuidas sul läheb.

Kui põetad haiget

  • Haige põetamisel järgi kindlasti nakkusohtu vähendavaid meetmeid.
  • Haiget põetagu võimalusel üks täiskasvanud inimene, kes peab hoolikalt jälgima ka enda seisundit. Riskirühma kuuluv isik ei peaks põetaja olema. Kui kuulud riskirühma, kasuta maski.
  • Haige seisundit tuleb jälgida, eriti, kui tegemist on lapsega või ka muidu abi vajava inimesega; pane tähele muutusi tema seisundis, uuri, kuidas ta ennast tunneb.
  • Tee haige seisundi kohta endale märkmeid, mida saad kasutada, kui vaja konsulteerida oma perearstiga või oled kutsunud kiirabi.
  • Informeeri perearsti, kui põetatava seisund halveneb.
  • Informeeri perearsti, kui sinu kodus haigestuvad ka teised inimesed.
  • Haige põetamiseks on parim viis, kui tema jaoks on eraldi tuba.
  • Loo haigele võimalused enese eest ise elementaarselt hoolitseda (joogi võimalus!).
  • Eriti tähtis on kätepesu pärast haigega samas ruumis olemist või kokkupuudet, tema põetamiskohal toimetamist, voodipesuga ja riietusesemetega kokkupuutumisel.
  • Kõik pinnad, lauapinnad jm tuleb pühkida tavalise puhastusainega. Kasuta selleks võimalusel ühekordset lappi või pese see põhjalikult.
  • Haige voodipesu, toidunõusid jm ei pea pesema eraldi ja erilisel viisil või vahenditega.
  • Ära kutsu külalisi, kui kodus on gripihaige.
  • Tuuluta regulaarselt eluruume ja kööki, võimalusel ka wc-d ja vannituba.

Haige lapse põetamine

  • Täida ka neid soovitusi, mis on kirjas eelmises osas. Teavita haigest lapsest perearsti.
  • Hoolitse, et laps saaks piisavalt vedelikku (paku talle meelepäraseid jooke), eriti, kui tegemist on väga väikese lapsega (alla 1 eluaasta). Lapsel, eriti väikelapsel võib kergesti ja kiiresti tekkida kõrge palaviku, oksendamise ja kõhulahtisuse korral, kui ta
    ei saa küllaldaselt juua, vedelikupuudus.
  • Lapse, eriti alla 1 aasta vanuse lapse haigestumisest ja tema seisundi halvenemisest
    informeeri koheselt perearsti.
  • Konsulteeri oma perearstiga hoolduslehe küsimuses.
  • Kui laps ei söö, näiteks kurguvalu tõttu, suhkrut sisaldavaid jooke – nendest saab laps energiat. Magusat jooki saad ka ise valmistada mee või siirupi või glükoosi lisamisega.
  • Konsulteeri lapse lubamiseks / viimiseks lasteasutusse pärast haiguse möödumist perearstiga. Last ei tohi viia lasteasutusse enne kui temperatuur on normaliseerunud ja teised sümptomid kadunud.

Lapse seisund on raske:

  • lapsel on hingamisraskused
  • lapse nahk on sinakas või hall
  • laps ei joo piisavalt
  • laps oksendab tugevalt või sageli
  • laps ei ärka ega reageeri millelegi
  • laps on kogu aeg nutune või ärritunud ja teda ei õnnestu rahustada
  • lapse gripinähud kaovad, kuid seejärel tõuseb uuesti palavik ja köha ägeneb taas.

Täiskasvanu seisund on raske:

  • tal on hingamisraskused
  • tal on valu või raskustunne rinnus
  • tal on tekkinud äkiline peauimasus (pearinglus) ja segane olek
  • tal esineb tugev ja pidev oksendamine
  • gripinähud kaovad, kuid seejärel tõuseb uuesti palavik ja köha ägeneb taas Raskele seisundile viitavate tunnuste ilmnemisel konsulteeri viivitamatult perearstiga, kui temaga ei õnnestu kontakteeruda, helista konsulteerimiseks perearsti nõuandetelefonile 1220 või kiirabi kutsumiseks telefonil 112.

Terviseamet

C-vitamiin on asendamatu talveväsimuse võitmisel.

Käes on see aeg aastast, kui paljudel inimestel hakkab tunda andma vitamiinide puudus. Pimedal ja külmal ajal kaldume me rohkem sööma rammusaid, rafineeritud ja magusaid toiduained ning värskete puu- ja köögiviljade söömine jääb tahaplaanile.

Kui sa tunned sageli väsimust ja halba enesetunnet, oled vastuvõtlik külmetus- ja nakkushaigustele või esineb igemete veritsemist, siis see võib viidata C-vitamiini puudusele.

C-vitamiin on kindlasti üks tuntumaid vitamiine ja tema puudus on kõige suurem just aasta esimestel kuudel kuni kevadine tärkav loodus meile jälle abikäe ulatab. C-vitamiin on organismile väga oluline, tõstes organismi vastupanuvõimet, peletades talve- ja kevadväsimust ning stressi. Temast on kasu organismi üldiseks tugevdamiseks ning kehalise – ja vaimse töövõime säilitamiseks kestvate pingutuste korral, samuti on ta hea abimees kurnatuse ja rasketest haigustest taastumise korral, aidates kaasa meie paremale enesetundele.

Lisaks sellele on tal veel kehas hulgaliselt erinevaid ja olulisi funktsioone täita, olgu mõned neist nimetatud – soodustab raua ja erinevate toitainete imendumist ning kasutamist, oluline haavade paranemisel, tervete igemete jaoks, kaitseb saastatuse vastu, toimib vähivastaselt ja pikendab eluiga.

Tavaliselt tekib C-vitamiini puudus kui meie toidulaud ei ole tasakaalus. Suurem C-vitamiini vajadus on rasedatel ja imetavatel emadel. Samuti suitsetajad vajavad tunduvalt suuremaid C-vitamiini koguseid.

Kuna C-vitamiini leidub palju marjades, puu- ja köögiviljades, siis soovitangi toidulisandite asemel oma menüüsse lihtsalt lisada rohkem värsket, mis lisaks C-vitamiinile toetab meie keha ka teiste kasulike toitainetega.

C-vitamiini päevase soovitatava koguse saame näiteks:

  • 10 g kibuvitsamarjadest
  • 40 g astelpajumarjadest, paprikast või petersellist
  • 60 g mustadest sõstardest
  • 90 g spargelkapsast
  • 110 g kiivist, lillkapsast, maasikatest, murakatest või tillist
  • 150 g punastest sõstardest
  • 190 g kaalikast
  • 200 g valgest peakapsast, apelsinidest, mandariinidest või sidrunitest
  • 210 g apelsinimahlast
  • 250 g karusmarjadest

Nii näiteks tasuks enne pingelise tööpäeva algust tarbida C-vitamiini sisaldavaid toiduaineid või juua kohvi asemel C-vitamiini sisaldusega mahla. Enesetunne on parem ja stressi vähem.

C-vitamiini puhul tasub tähele panna, et ta hävineb suhteliselt kergesti kuumutamisel, õhu ja valguse käes. Seega:

  • süüa toiduaineid sageli värskelt ja kuumutamata
  • salat lõigata lahti vahetult enne serveerimist
  • kui säilitate valmistehtud toitu, siis külmkapis ja kaetult ning tarbida ära võimalikult kiiresti

Minu enda lemmikud läbi aastate on kindlasti olnud meie kodumaised astelpajumarjad, ilma milleta ma talvist toidulauda enam ette ei kujutagi. Jagaks siinkohal väga lihtsat ja tervislikku astelpajujoogi retsepti:

VITAMIINIPOMM:

  • 1 kl. külmutatud astelpajumarju (otse sügavkülmast, ilma sulatamata),
  • 1 kl. sooja vett,
  • 2 spl. mett

Pane koostisained blenderisse, sega ning naudi selle positiivset toimet sinu kehale ning enesetundele!

Magusaisu leevendamiseks proovi koogi või kommide asemel ühte C-vitamiinirikast puuviljasalatit.

PUUVILJASALAT:

  • 0,5 ananassi,
  • 2 apelsini,
  • 1 greipfruut,
  • 2 kiivit

Koori, tükelda ja sega kõik koostisosad ning söö magustoiduna.

Õhtuse näksimise soovi korral aga paku perele või sõpradele üks mõnus KÖÖGIVILJAVALIK dipikastme kõrvale. Köögiviljavalikusse lisa kindlasti ka ülal tooduid C-vitamiini rohkeid köögivilju nagu paprika, lillkapsas, kaalikas jne.

Ilusat ja rõõmsat talveaega soovides,
Signe Arusoo 
Toitumisnõustaja
www.facebook.com/elujoudtoidust

C-vitamiin Tervixi toodetes:

Sisaldus mg/100g Päevane soovituslik kogus (PSK) %PSKst
Astelpajupulber 93,4 80 117%
Astelpajusiirup 34,1 80 43%
Astelpajumarmelaad 30,6 80 38%

Kuidas tõhustada oma seedimist pühade ajal?

Pühadeaeg on kohe saabumas ja millal siis veel kui mitte jõuluajal veeta aega koos oma lähedastega. Loomulikult seostuvad need koosolemised sageli ka mõnusate jõulusöömaaegadega, kus nauditakse maitsvaid roogasid ja sageli sellega ka üle pingutatakse. Ei ole haruldane, kui jõulude ajal süüakse isegi 2-3 korda rohkem kui tavaliselt.

Enamus meist ei kujutaks jõule ette ilma traditsiooniliste jõulutoitudeta, mis olles küll väga maitsvad, on samal ajal ka palju rammusamad, kui me tõenäoselt igapäevaselt sööme. Seetõttu peab meie seedesüsteem veidi kannatama ja tegema rohkem „tööd“ kui tavaliselt. Sellega kaasneb sageli liigne raskustunne kõhus, erinevad seedehäired, loidus. Seetõttu on tark veidi oma seedesüsteemi aidata, et tekkiv ebamugavustunne ei takistaks meil pühasid nautimast.

Mõned lihtsad soovitused, kuidas toetada oma seedimist perioodil kui naudime rohkelt mõnusaid roogasid:

  • Jälgi, et sinu toit sisaldaks piisaval hulgal kiudained (leidub täisteraviljades, puu- ja köögiviljades, kaunviljades). Need aitavad vältida kõhukinnisust, samas tekitades täiskõhutunnet ja aidates nii vältida ülesöömist.
  • Joo piisavalt vett. See on eriti oluline suurema toidu- ja alkoholikoguse tarbimisel, aidates meil oma seedimist korras hoida.
  • Liiguta ennast. Ei ole just vaja minna jõusaali (kuigi loomulikult võid sa sedagi teha, kui soovid), aga seedesüsteemi elavdamiseks ja liigse loiduse ning raskustunde vältimiseks tasub koos perega, peale suurt söömaaega, minna ja teha üks korralik jalutuskäik.
  • Maga piisavalt. Jälgi, et sa saaksid ikka piisavalt magada, sest unepuudus aeglustab seedimist. Peale pikaleveninud õhtut oleks hea järgmine päev kauem magada, et keha saaks taastada oma energiavarud.
  • Väldi gaseeritud jooke. Nende tarbimine koos rasvase toiduga võib tekitada sinu kõhus liigselt gaase. Seega püüa neid vältida või juua nii vähe kui võimalik.
  • Süües näri oma toit korralikult läbi, sest sellega vabastad sa seedeensüüme, mis aitavad toidul paremini seeduda. Lisaks võimaldab toidu aeglane söömine sul toitu rohkem nautida ja tunnetada paremini saabuvat täiskõhutunnet.
  • Naudi toimuvat 🙂 Liigne stress ja muretsemine ei mõju hästi meie tervisele üldiselt ega ka meie seedesüsteemile.

Kui tunned, et isu mõnusate ja rammusate pühadetoitude järele on rahuldatud ning soov oleks midagi kergemat valmistada, siis võid proovida järgnevaid kiiresti valmivaid ja lihtsaid retsepte, et oma seedesüsteemi tööd ergutada:

Värviline salat (1 ports):
Tükelda ja lao kõik koostisained kihiti taldrikule, nii jääb tulemus ilus ja värviline:

  • peotäis rohelist lehtsalatit või spinatit või Rooma salatit vm.
  • peotäis kirsstomateid (eriti tore kui kasutad nii punaseid kui kollaseid)
  • 1/3 pikast kurgist
  • kõige peale 60g mozarella juustu (mina eelistan kasutada basiilikuga varianti)
  • soovi korral võid lisada mõnd külmpressi õli (näiteks oliivi- või linaseemneõli)

Õuna-kaerahelbeküpsised:

  • 130 g. täistera kaerahelbeid
  • 1 sl. täistera nisujahu (mina asendasin selle kaerajahuga)
  • 2 suurt õuna (jämedalt riivitud)
  • 1 sl. mahedamaitselist õli (mina kasutasin kookosõli)
  • 1 tl. vaniljesuhkrut
  • 75 g. väikeseid kivideta rosinaid
  • 5 sl. hakitud mandleid
  • 4 sl. kuuma vett

Sega koostisained kokku ja lase 15 min. paisuda. Vormi pisikesed pätsikesed ja pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 200 kraadi juures ca. 15 minutit või kuni nad on pealt veidi pruunikamad.

Roheline smuuti:

  • 1 suur õun
  • 1 banaan
  • 1 keskmine lühike kurk (võib asendada suvikõrvitsaga)
  • ½ sidruni või laimi mahla
  • peotäis rohelisi lehtvilju (spinat, lehtpeet, Rooma salat vm.)
  • peotäis piparmündi lehti
  • soovi korral vett
  • soovi korral veidi marju (maasikad, vaarikad, mustsõstrad vm.)

Pane kõik koostisained blenderisse ja sega.

Eraldi mainimist väärivad meie enda kodumaised õunad, mida sellel aastal eriti rohkesti oli. Kasutage neid erinevates retseptides ja sööge neid niisama. Nad aitavad meie seedesüsteemi korras hoida, alandavad kolesterooli, annavad meile vajalikku energiat, hoiavad veresuhkru stabiilsena, vähendavad riski haigestuda vähki ja südameveresoonkonna haigustesse.

Ilusat saabuvat jõuluaega soovides,
Signe Arusoo
Toitumisnõustaja
www.facebook.com/elujoudtoidust

Rasvad meie tervise heaks

Rasvad meie toidus on mõnda aega olnud alahinnatud. Neid on peetud peasüüdlasteks paljudes meie tervisehädades ja moes on olnud madala rasvasisaldusega tooted. Samas, kui toidu rasvasisaldust vähendatakse, siis hea maitse taastamiseks lisatakse sinna rasva asemel midagi muud ja pahatihti on selleks näiteks suhkur.

Õnneks on viimasel ajal hakatud üha rohkem rääkima, et asi pole mitte rasvades üldiselt, vaid selles, mis tüüpi rasvu me tarbime, kui palju ja mil viisil. Tasub ka teada, et rasva sisaldus toidus kiirendab küllastustunde ja söömisest saadava rahulolutunde teket. Seega me lõpetame söömise varem ja ei söö rohkem, kui me vajame.

Siiski on olemas rasvu, mida tasuks vältida nii palju kui võimalik. Need on töödeldud, rafineeritud või osaliselt hüdrogeenitud taimeõlid, margariinid ning nendest valmistatud tooted, sest need on kehale kahjulikud sisaldades transrasvhappeid. Nende liigse hulgaga meie toidus seostatakse paljusid haiguseid ja ka suurenevat ülekaalu. Kuidas aga aru saada, et toode sisaldab neid eelpool nimetatud kahjulikke taimeõlisid? Sageli kui pakendile on märgitud „taimne rasv“, siis see seda just tähendabki kui just ei ole eraldi välja toodud, et tegemist on näiteks kookose- või palmirasvaga.

Asendamatud rasvhapped: oomega-3 ja oomega-6-rasvhapped

Head rasvhapped meie kehale on oomega-3, oomega-6, oomega-9-rasvhapped, seejuures neist esimesed kaks on meie kehale asendamatud ehk neid keha ise toota ei suuda ja peab saama toiduga. Kehale on need rasvad väga väärtuslikud, sest neid ei kasutata sugugi ainult energia tootmiseks või rasvavarude loomiseks. Asendamatuid rasvhappeid kasutavad meie aju, närvid, arterid, nahk, samuti tasakaalustavad need hormoone ja tõstavad immuunsust.

Ka oomega-9-rasvhapet sisaldavad toidud on väga head tervislike rasvhapete allikad, mõjudes hästi südame-veresoonkonnale, vähendades rasvumise ja erinevate haiguste riski.

Häid rasvhappeid on meie kehale vaja, et meie rakumembraanid oleksid terved. Rakumembraanide kahjustused ongi paljude haiguste tekkepõhjuseks. Lisaks suuremale haiguste tekkeriskile seostatakse häid rasvu ka meie vaimse tervisega ehk siis nende puudusel on suurem oht depressiooni, väsimuse, käitumis- ja mäluhäirete jne tekkeks. Siinkohal tasub mõelda meie laste ja noorte tervise peale, nn. friikartulite ja hamburgerite põlvkonnale, kus valitseb transrasvhapete üleküllus ja oomega-3-rasvhapete puudujääk!

Nagu eelpool mainitud on oomega-3 ja oomega-6-rasvhapped meile asendamatud. Tänapäeva toitumises aga oomega-6 puudust peaaegu ei esine, pigem on nende osakaal meie toidus juba liiga suur ja nende tarbimist peaks piirama. Samas oomega-3 puudus on laialt levinud. Kahjuks soodustab oomega-6 rasvade ületarbimine meie kehas põletikulisi protsesse. Kusjuures oomega-3 rasvade piisava olemasolu korral tekivad aga hoopis põletikuvastased protsessid. Seega on väga oluline jälgida, et me saaks toiduga piisavalt just oomega-3-rasvhappeid.

Oomega-3-rasvhapped meie toidus

Peamisteks põhjusteks, miks meie toit ei sisalda enam piisavalt oomega-3-rasvhappeid, on ühest küljest meie toidu valik, teisest küljest aga see, et need kahjustuvad väga kergesti toidu töötlemisel, kuumutamisel, praadimisel. Meie toit aga ongi enamuses töödeldud. Nii näiteks kala praadimisel ja seemnete röstimisel hävineb suurem osa oomega-3-rasvhapetest. Seega tuleb rasvast kala tarbida pigem toorelt (soolatuna) või madalal kuumusel ahjus küpsetatult.

Oomega-3 rohkeid õlisid (näiteks linaseemneõli) tuleb tarbida külmpressitult ja rafineerimata, need ei sobi kuumutamiseks ega praadimiseks. Säilitama peab neid kindlasti jahedas ja pimedas.

Eelpool oli juttu, et tuleks vältida rafineeritud taimeõlide kasutamist, samas aga head oomega-3 õlid ei sobi kuumutamiseks – millised rasvad oleksid siis sobilikud toidu kuumutamiseks, praadimiseks? Selleks sobivad hästi küllastatud rasvad (näiteks loomsetest rasvadest searasv, taimsetest kookose – ja palmirasv), mis on kõige kuumakindlamad. Toidu tegemisel tasuks siiski jälgida, et praadimise / küpsetamise temperatuur oleks võimalikult madal.

Heade rasvade allikad:

  • Oomega-3-rasvhappeid leidub rasvases kalas (heeringas, forell, lõhe jne.), chia – ja linaseemnetes, nendest tehtud õlides jne.
  • Oomega-6-rasvhappeid leidub päevalille-, soja- ja maisiõlis, lihas (eriti kui loomi on toidetud teravilja ja loomsete jahudega) jne.
  • Oomega-9-rasvhappeid leidub oliivi- ja mandliõlis, avokaados, erinevates pähklites, seemnetes jne.

Mõned lihtsad ideed, kuidas tarbida rohkem häid rasvu:

  • Tarbi seemnesegu, millest poole moodustavad linaseemned, teine pool jaguneb võrselt päevalille-, seesami-, kõrvitsaseemnete vahel. Purusta kõik seemned ja hoia saadud segu külmkapis, lisades iga päev 1 spl. seda segu müslile, pudrule (kindlasti peale valmimist), salatile jne.
  • Lisa oomega-3 ja oomega-9 rikkaid õlisid salatitele.
  • Võta päeval vahepalaks peotäis pähkleid.
  • Tee lihtne avokaado võie purustades kahvliga küps avokaado ühtlaseks massiks, lisades veidi sidrunimahla ja soola. Kasuta seda näiteks leivamäärdeks võileibade tegemisel.

Signe Arusoo
Toitumisnõustaja
www.facebook.com/elujoudtoidust

Oomega-3-rasvhapped Tervixi toodetes:

Sisaldus g/100g Päevane soovituslik kogus (PSK) %PSKst
Linaseemneõli 50,1 4,5 1113%
Astelpajuseemneõli
23,9 4,5 530%
Linaseemnepulber 10,0 4,5 223%
Astelpajumarjaõli 8,2 4,5 182%

Kuidas suurendada energiat?

Käes on sügis ja sel perioodil tekib meil sageli tunne, et jõudu ja energiat nagu ei jätkuks enam. Tunneme end pidevalt väsinuna ja vajame kiireid energiasööste šokolaadi või kohvi näol. Enne kui tõttame abi otsima arsti või apteekri käest, tasuks üle vaadata oma toidulaud. Kõige parem moodus suurendamaks oma energiat, on süüa toitaineterikast toitu ja hoida oma veresuhkur tasakaalus välistades toidud, mis kurnavad sinu keha varusid.

Kehas energia tootmine sõltub palju sellest, mis tüüpi süsivesikuid me toiduga sööme. Süsivesikud meie toidus muudetakse kehas glükoosiks, mis kantakse keha rakkudesse, kus see ainevahetuse käigus muudetakse energiaks. Liigne glükoos muudetakse glükogeeniks (meie lühiajaline energia reserv, mis peamiselt salvestatakse maksas ja lihasrakkudes) või rasvaks (meie pikaajaline energia reserv).

Kui sa peamiselt sööd süsivesikuid, mis vabastavad glükoosi liiga kiiresti (näiteks rafineeritud ja suhkrused toidud), siis on tagajärjeks kiire energia tõus (sest veresuhkur tõuseb kiiresti), aga kahjuks järgneb sellele kiirelt ka energia langus. Kui sa aga sööd süsivesikuterikast toitu, mis tõstab veresuhkru taset aeglaselt (näiteks täisteratooted, köögiviljad), siis tõuseb ka sinu energia tase aeglasemalt, olles stabiilsem ilma suurte üles – alla kõikumisteta.

Seega on toitumine, mis lähtub oma veresuhkru taseme stabiilsena hoidmisest, tõenäoselt üks kõige tähtsam faktor, et säilitada stabiilset energia taset (ja seejuures ka stabiilset kaalu). Glükoosi tase sinu veres määrab suures osas sinu isu. Kui tase langeb, tunned sa ennast näljasena. Kui tase langeb liiga madalale võid sa lisaks tunda väsimust, ärrituvust, närvilisust, tähelepanu langust, peavalu jne. Paljudel inimestel on raskusi oma veresuhkru taseme stabiilsena hoidmisega ja kiired tõusud vahelduvad kiirete langustega. Selle tulemusena tekib loidus ja sageli ülekaalulisus. Samas kui suudad oma veresuhkru taset kontrollida, siis on tulemuseks püsiv energia ja normkaalus püsimine.

Oma energia paremaks tasakaalustamiseks kasuta järgnevaid valikuid:

VÄLDI: PAREM VALIK:
toidukordade vahele jätmine söö 5 korda päevas
(3 põhitoidukorda ja 2 vahepala)
rafineeritud süsivesikud (sai, valge riis, makaronid, pizza jne) söö täisteraviljatooteid (pruun riis, tatar, rukkileib, täisterapasta) ja köögivilju
suhkrurohked maiustused (saiakesed, koogid, kommid, karastusjoogid jne.) söö värskeid või kuivatatuid puuvilju ja marju
süsivesikud eraldi toidukorrana (näiteks ainult makaronid või banaan) tasakaalusta süsivesikuid valguga (pruun riis koos kalaga, pähklid koos banaaniga jne.)
ergutid (tee, kohv, šokolaad, energiajook jne.) joo piisavalt vett ja värskeid puuviljamahlasid (lahjenda mahla veega 50:50), söö idusid.

Jälgides oma toitumist lähtuvalt veresuhkrut stabiilsena hoidvatest põhimõtetest suurendad tugevasti oma energiat.
Lõpetuseks üks minu praeguseid lemmik smuutisid, mis kenasti sobib hommikuseks äratajaks või päevaseks lisaenergia andjaks:

  • 1 suur õun koos koorega (hapukam on parem),
  • 1 porgand,
  • 1 banaan,
  • ½ väiksemast peedist,
  • 1-2 tl. chia seemneid (või muid seemneid),
  • 1kl. või rohkem vett (sõltuvalt kui vedelat jooki soovid).

Kõiki koostisaineid kasuta värskelt / keetmata. Kõigepealt tükelda õun ja banaan, seejärel koori peet ning porgand ja tükelda väikesteks tükkideks, lisa chia seemned ja vesi. Kõik koostisained pane blenderisse (blender võiks olla vähemalt 600W), blenderda ja seejärel naudi!
NB! Kui sulle toore peedi maitse tundub liiga tugev ja harjumatu, siis pane seda alguses pigem vähem ja õuna pigem rohkem.

Signe Arusoo
Toitumisnõustaja
www.facebook.com/elujoudtoidust

Alustame koostööd toitumisnõustaja Signe Arusooga

Tere Tervix OÜ lehe lugejad,

Minu tee toitumisnõustajaks saamiseni on olnud käänuline, aga mulle endale väga huvipakkuv. Olles lõpetanud Tartu Ülikooli majandusteaduskonna, on elu viinud mind kokku erinevate inimeste ning ettevõtetega ja lõpuks Tervisekooli omandamaks teadmisi toitumisnõustaja kutseks. Hetkel viin läbi erinevaid loenguid ja töötubasid toitumise teemadel ja tegelen ka individuaalsete nõustamistega.

Läbi kogu nende aastate on mind huvitanud kõige rohkem inimese enda olemus ja see, mis meid mõjutab. Meie mõtted, meie füüsiline aktiivsus, toit, mida me sööme, on nii otseses seoses meie tervise ja enesetundega, et seda ignoreerida on päris keeruline. Tohutu usk inimkeha võimekusse on viinud mind arusaamisele, et kui me vaid anname oma kehale võimaluse, saab ta hakkama väga paljuga, aidates meid püsida tervena ja rõõmsana.

On olemas väga erinevaid teooriaid, kuidas toituda, millist dieeti pidada, aga samas ei ole ükski inimene sarnane teisele ja kõik ei pruugi kõigile sobida. See kõik muudab tervisliku toidu maailmas orienteerumise päris keeruliseks. Edaspidi tahaksingi teiega jagada natuke mõtteid ja ideid tervisliku toitumise teemadel, lootes, et leiate sealt midagi, mis võiks teile huvi pakkuda. Samas andke meile kindlasti ka teada, mis teemad teid huvitaksid, et teaksime seda arvestada. Ja ärge unustage, et gramm praktikat on alati parem kui tonn teooriat!

Tervislikumaid valikuid soovides,
Signe Arusoo
www.facebook.com/elujoudtoidust

Loodusandide kasulikkusest

Külasta sektsiooni